Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ρήγμα Ε.Ε. για τους Σύρους αντάρτες



Βρετανία, Γαλλία τάσσονται υπέρ εξοπλισμού τους, κατά μια ομάδα κρατών με επικεφαλής την Αυστρία
A.P., Reuters, AFP
ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που οι προετοιμασίες για τη διεθνή σύνοδο της Γενεύης επιταχύνονται, το νέο αδιέξοδο στις προσπάθειες ενοποίησης του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Δύση και κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ. Παράλληλα, η Ε.Ε. εμφανίζεται διαιρεμένη ως προς την προοπτική της άρσης του εμπάργκο όπλων προς τη Συρία, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να πιέζουν στην κατεύθυνση του εξοπλισμού των ανταρτών και με μια ομάδα κρατών με επικεφαλής την Αυστρία να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του εμπάργκο τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου της Γενεύης. Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν σφοδρές μάχες στα περίχωρα της Κουσάιρ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μαχητές της Χεζμπολάχ, φέρονταν να προελαύνουν.
Σε μια κίνηση που πυροδότησε ποικίλα αρνητικά σχόλια στη Δύση, ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης αρνήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας την ένταξη 22 μελών του φιλελεύθερου μπλοκ του Μισέλ Κίλο στο εξηνταμελές του σχήμα. Υστερα από μια «ψηφοφορία-φιάσκο», όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ, η διάσκεψη του Εθνικού Συνασπισμού προσέφερε στο κίνημα του κ. Κίλο πέντε, μόλις, έδρες. Επειτα απ’ αυτή την εξέλιξη, ο Εθνικός Συνασπισμός παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο του, υποστηριζόμενου από το Κατάρ, Μουσταφά αλ Σαμπάχ και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Μιλούσαμε για 25 ονόματα ως βάση των διαπραγματεύσεών μας, έπειτα επήλθε συμφωνία για 22, στη συνέχεια οι έδρες μας μειώθηκαν στις είκοσι, μετά στις 18 και τελικά στις πέντε», δήλωσε ο κ. Κίλο ενώπιον των μελών του Εθνικού Συνασπισμού. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία, ως εκ τούτου σας ευχόμαστε καλή τύχη», κατέληξε ο ίδιος. Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον Εθνικό Συνασπισμό να ανοιχθεί στις φιλελεύθερες δυνάμεις έτσι ώστε να αμβλυνθεί η ισχυρή παρουσία των ισλαμιστών, ενόψει μάλιστα και της κρίσιμης διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη. Το ρήγμα, το οποίο επήλθε λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και τη συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι, φέρεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας. «Πριν από τη διάσκεψη, η Σαουδική Αραβία ήταν έτοιμη να ενισχύσει ουσιαστικά την εξέγερση», σχολίασε πηγή προσκείμενη στον Εθνικό Συνασπισμό. «Η λογική λέει ότι το Κατάρ πρέπει να περιοριστεί σ’ έναν ρόλο ανάλογο με το μέγεθός του και να αφήσει τη Σαουδική Αραβία να ηγηθεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Στο μεταξύ, η Βρετανία εμφανιζόταν χθες αποφασισμένη να εξοπλίσει με όπλα τους Σύρους αντάρτες, ακόμα και αν κάτι τέτοιο συνεπαγόταν ρήγμα στην κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το σωστό για τη Συρία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι πιο σημαντικό απ’ ό,τι αν η Ε.Ε. θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε κάθε λεπτομέρεια ως προς το πώς θα βοηθήσουμε τον συριακό λαό», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ. Ωστόσο, ο Αυστριακός ομόλογός του, Μίχαελ Σπιντελέγκερ, τασσόταν υπέρ της παράτασης του εμπάργκο «μέχρι να δούμε τι θα βγει από τη σύνοδο της Γενεύης», ενώ ο ΥΠΕΞ του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεντέρς, σημείωνε ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι τα όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια ριζοσπαστικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης».
Τέλος, και ενώ οι ανταποκριτές της Le Monde στη Συρία κάνουν λόγο για χρήση χημικών από τον συριακό στρατό στα περίχωρα της Δαμασκού τον Απρίλιο και τον Μάιο, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης έπεσε νεκρή από τα πυρά «τρομοκρατών» στη Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.