Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η μετανάστευση από τη νότια Ευρώπη στο επίκεντρο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η μετανάστευση από τη νότια Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στη χθεσινή σύνοδο για την ενσωμάτωση των μεταναστών, που διεξήχθη για έκτη χρονιά στο Βερολίνο. Στη σύνοδο έλαβε μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και 120 εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, το μοναδικό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνόδου ήταν η ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι θα συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων της ακροδεξιάς τρομοκρατίας.
Περίπου 16 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας, έχει ρίζες στο εξωτερικό, ενώ οι αριθμοί των μεταναστών από τις χώρες της νότιας Ευρώπης αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η μετανάστευση είναι ευκαιρία, εμπλουτίζει τη χώρα», είπε η Αγκελα Μέρκελ. Πριν από τη σύνοδο, η υπεύθυνη μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, Μαρία Μπέμερ, είχε δηλώσει ότι ακόμη και οι νέοι μετανάστες από τη νότια Ευρώπη που διαθέτουν πολλά προσόντα χρειάζονται βοήθεια για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο έχει ζητήσει να δημιουργηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κέντρα υποδοχής μεταναστών μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας. Παρ’ όλα αυτά, η χρηματοδότηση πολιτιστικών κέντρων και πολιτιστικών συλλόγων κοινοτήτων μεταναστών, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, έχει περικοπεί, γεγονός που εντείνει την απομόνωση των νέων μεταναστών.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η καγκελάριος αναγνώρισε τις δομικές δυσκολίες που συναντούν οι μετανάστες που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες «π.χ. σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων». Η Αγκελα Μέρκελ άκουσε επίσης τα αιτήματα της τουρκικής κοινότητας για ευκολότερη πρόσβαση μεταναστών σε επαγγέλματα του δημόσιου τομέα, όπως π.χ. στην εκπαίδευση ή στην αστυνομία.
Η εκπρόσωπος μεταναστευτικής πολιτικής, Μπέμερ, τόνισε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν οργανώνει η κυβέρνηση τέτοιου είδους ετήσιες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων των μεταναστών. Ομως, ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας Κενάν Κολάτ έκανε λόγο για «θεσμικό και δομικό ρατσισμό στη Γερμανία, τον οποίο κανείς δεν θέλει να δει». Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», ο Κολάτ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν έχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τη διαλεύκανση των δολοφονιών της ακροδεξιάς NSU. Η οργάνωση σκότωσε οκτώ Τούρκους, έναν Ελληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό προτού οι Αρχές παραδεχθούν την ύπαρξή της. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εμάς ότι όλα θα διαλευκανθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει τον λόγο της», προσέθεσε. Στη χθεσινή ομιλία της η καγκελάριος αναφέρθηκε εκτενώς στην NSU χαρακτηρίζοντάς τη «βαθύ τραύμα» και «βήμα προς τα πίσω». «Η σύνοδος δεν είναι παρά μια ευκαιρία για χειραψίες», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Ετσντεμίρ. «Αυτό είναι θλιβερό γιατί η συμμετοχή ατόμων που δεν κατάγονται από τη Γερμανία συμφέρει όλους και συμβάλλει στην ευημερία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.