Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Άφαντος στη Ρωσία ο Σνόουντεν- Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις με ΗΠΑ


Δημοσίευση : 24 Iουνίου 2013
Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα.

Δημοσιογράφοι περίμεναν την πτήση που θα μετέφερε τον Σνόουντεν στη Μόσχα.
Ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον, η οποία ζητεί την έκδοσή του, έχει χωρίς αμφιβολία εγκαταλείψει τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Κανείς δεν έχει δει τον Σνόουντεν από τότε που έφθασε στη Μόσχα, την Κυριακή, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν τη Ρωσία με αντίποινα επειδή αρνήθηκε να τούς παραδώσει τον Αμερικανό φυγά, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό.
"Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πιθανότατα ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κατάφερε να φύγει με άλλη πτήση. Είναι ελάχιστα πιθανό να υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες της αναχώρησής του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Σνόουντεν δεν επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση Μόσχα-Αβάνα στη λίστα των επιβατών της οποίας υπήρχε το όνομά του. Οι δημοσιογράφοι που επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος της Αεροφλότ δεν τον είδαν μεταξύ των επιβατών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανότατα έκλεισε θέση με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.
Μια άλλη πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας δήλωσε στο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.
Ο Σνόουντεν επρόκειτο ν' αναχωρήσει για την Κούβα και στη συνέχεια για τον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ρωσία και Κίνα
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Ρωσία να «εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει διάθεσή της» για να παραδώσει στις αμερικανικές αρχές τον πρώην σύμβουλο της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν που κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.
"Αναμένουμε οι Ρώσοι να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να απελάσουν τον Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ», είπε ο Κάρνεϊ υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ο Σνόουντεν είναι ακόμη στη Μόσχα, μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κονγκ.
Ο Κάρνεϊ υπενθύμισε ότι η νομική συνεργασία με τη Μόσχα έχει εντατικοποιηθεί μετά την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απριλίου και ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει στη Ρωσία «πολλούς εγκληματίες ύστερα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες εάν η Μόσχα δεν απελάσει τον Σνόουντεν, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές αρχές είναι σε επαφή με αρκετές χώρες μέσω των οποίων μπορεί να ταξιδέψει ο Σνόουντεν, αν αναχωρήσει από τη Ρωσία.
Επίσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί στον Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, να φύγει από το Χονγκ Κονγκ «αναμφίβολα» επηρεάζει αρνητικά τις σινο-αμερικανικές σχέσεις.
Επικρίνοντας έντονα το Πεκίνο, ο Κάρνεϊ τόνισε πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ.
"Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ σε ενημέρωση του Τύπου.
"Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε στη δήλωσή του, δεκαπέντε ημέρες μετά την άτυπη σύνοδο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια.
"Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
WikiLeaks: Ο Ασάνζ στηρίζει τον Σνόουντεν
Ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της CIA που κατηγορείται για κατασκοπεία από την Ουάσινγκτον και του οποίου το αμερικανικό διαβατήριο δεν έχει πλέον καμιά ισχύ, αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή με ταξιδιωτικά «έγγραφα για πρόσφυγα» τα οποία του δόθηκαν από τον Ισημερινό, δήλωσε σήμερα ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
"Για να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή, ο Σνόουντεν έλαβε από την κυβέρνηση του Ισημερινού ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγα», είπε ο Ασανζ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο προσθέτοντας ότι η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου περιλαμβάνει «πολλά στάδια».
Ο Ασανζ δεν θέλησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναχώρησε ο Σνόουντεν από την Κίνα και είπε απλώς ότι είναι μια «συναρπαστική ιστορία».
Ο Σνόουντεν που φαίνεται ότι έφθασε αεροπορικώς στη Μόσχα, έκανε αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε αρκετές χώρες, μεταξύ τους ο Ισημερινός και η Ισλανδία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσονα
Ο ρόλος του WikiLeaks είναι να «δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των νομικών ομάδων (του Ασάνζ και του Σνόουντεν) και να τον βοηθήσει στο διάβημά του για να του χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε.
Το WikiLeaks αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι «πλήρωσε τις μετακινήσεις» του Σνόουντεν και διευκρίνισε ότι τα «έγγραφα» που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που ασκούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία «είναι σε ασφαλή θέση στις κατάλληλες δημοσιογραφικές οργανώσεις».
Τέλος ο Ασάνζ απέκλεισε οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανέκριναν τον Σνόουντεν, μια εκδοχή που είχε αναφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.