Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Υπέβαλε παραίτηση ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Μόλις δύο εβδομάδες αφού ανέλαβε το αξίωμα.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς μόλις δύο εβδομάδες αφού ανέλαβε το αξίωμα αυτό, δήλωσε ένα στέλεχος του γραφείου Τύπου της πρωθυπουργίας σήμερα.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν και κατά πόσον ο Αμπάς θα αποδεχθεί την παραίτηση του Χαμντάλα, ακαδημαϊκού και ανεξάρτητου πολιτικού η κυβέρνηση του οποίου συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Χαμντάλα προέβη στην αιφνίδια, απροσδόκητη κίνηση αυτή λόγω μιας «διένεξης για τις εξουσίες του».
Η κυβέρνηση του Χαμντάλα αποτελείται στην μεγάλη πλειονότητά της από μέλη της Φάταχ του Αμπάς. Πολιτικοί αναλυτές είχαν αμφισβητήσει εξαρχής το εάν και κατά πόσον είχε περιθώρια ελιγμών.
Ο προκάτοχός του Σαλάμ Φαγιάντ, ένας οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ, παραιτήθηκε τον Απρίλιο έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία που σημαδεύτηκαν από οικονομικές προκλήσεις και αντιπαλότητες με πολιτικούς της Φάταχ, οι οποίοι ανυπομονούσαν να πάρουν στα δικά τους χέρια τους μοχλούς της εξουσίας.
Μετά τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει το 2007 ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από την δύση Φάταχ και την ισλαμιστική Χαμάς οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κοινοβούλιο, ούτε έχουν διεξάγει εθνικές εκλογές.
Ο Αμπάς διαθέτει περιορισμένη αυτονομία και κυβερνά στην –κατεχόμενη από το Ισραήλ– Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς, η οποία είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2006, έχει δικό της πρωθυπουργό στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.