Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Αυξημένες τουρκικές πτήσεις στα σύνορα με τη Συρία


Δημοσίευση : 24 Iουλίου 2013
Ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί μία αυτόνομη συριακή, κουρδική οντότητα στη νότια μεθόριό της.
Zaman, Reuters

Ο τουρκικός στρατός αύξησε σε συχνότητα τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τα συροτουρκικά σύνορα, όπου συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ομάδων συνδεδεμένων με την Αλ Κάιντα απειλούν την ασφάλεια της γείτονος. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί μία αυτόνομη συριακή κουρδική οντότητα στα νότια σύνορά της.
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν χθες από την αεροπορική βάση στο Ντιγιάρμπακιρ για αναγνωριστικές αποστολές πάνω από τα σύνορα με τη Συρία. Τα τουρκικά F-16 έχουν εντολή να χτυπήσουν στόχους στη Συρία, αν διακρίνουν απειλητικές κινήσεις στο έδαφός της. Ο τουρκικός στρατός έχει επίσης εντείνει τις επιχειρήσεις του στα νότια σύνορα της Τουρκίας έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο είναι πολιτικό παρακλάδι του PKK, και του Μετώπου Αλ
Οχήματα Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καθώς αυτές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια μεθοριακών τουρκικών πόλεων.
Οι τουρκικοί φόβοι έχουν ενταθεί εξαιτίας αναφορών ότι Κούρδοι στη Συρία ετοιμάζονται να συγκροτήσουν μία αυτόνομη περιοχή στα εν λόγω εδάφη, καθώς και ότι οι μαχητές τους διαρκώς ενισχύονται. Μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ωστόσο, τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημιουργία μίας ντε φάκτο συριακής κουρδικής οντότητας στα σύνορά της. Ο Αρίντς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας προκειμένου να εμποδίσει μία τέτοια εξέλιξη, αλλά αρκέστηκε να αναφέρει ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει προσεκτικά και με ψυχραιμία.
Στο μεταξύ, τουρκική περίπολος σκότωσε χθες έναν από οκτώ αμάχους, τη στιγμή που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα από την επαρχία Χατάι της Τουρκίας προς τη νοτιοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, οι οκτώ πυροβόλησαν κατά της τουρκικής περιπόλου, αφού πρώτα η περίπολος τους προειδοποίησε με σφυρίχτρα. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο τουρκικός στρατός δεν αποκάλυψε την εθνικότητα των οκτώ αμάχων, ούτε διευκρίνισε αν ήταν ένοπλοι λαθρέμποροι. Αυτό ήταν μονάχα το τελευταίο από μια σειρά θανατηφόρων περιστατικών στα μήκους 900 χλμ. σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και υπογραμμίζει την εντεινόμενη ανησυχία ότι ο συριακός εμφύλιος πυροδοτεί την ανομία και εμπλέκει γειτονικά κράτη.
Το πιο σοβαρό περιστατικό διάχυσης της βίας τον τελευταίο καιρό έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα, όταν ένας άνδρας στην Τουρκία σκοτώθηκε και ένα αγόρι τραυματίστηκε από αδέσποτες σφαίρες που προήλθαν από συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ισλαμιστών και Κούρδων μαχητών, σε μια μεθοριακή πόλη της Συρίας, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά του Χατάι.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.