Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Νετανιάχου: Δεν περιμένουμε την Ουάσιγκτον για το Ιράν


ΑΠΕ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν πριν να αναλάβουν δράση οι ΗΠΑ υπονόησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε πιο κοντά στο Ιράν από τις ΗΠΑ. Είμαστε πιο ευάλωτοι. Και συνεπώς θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα αυτό πώς πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν, ίσως πριν από τις ΗΠΑ» προειδοποίησε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. «Το Ιράν κινδυνεύει να περάσει την «κόκκινη γραμμή». Πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί» δήλωσε στο κανάλι CBS. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να περιμένει έως ότου οι ΗΠΑ αποφασίσουν να παρέμβουν εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πολιτική του Ιράν δεν πρόκειται να μεταβληθεί σχετικά με αυτό το ζήτημα παρά την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Χασάν Ροχανί, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος στις 3 Αυγούστου. Κατακρίνει τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ως λύκο με φορεσιά λύκου. «Η δική του στρατηγική είναι να είναι λύκος με προβιά προβάτου. Χαμογελάει και κατασκευάζει βόμβα» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι η πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν δεν θα μείνει ατιμώρητη. Εδώ και χρόνια το ιρανικό κράτος έχει βρεθεί σε σύγκρουση με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα. Τα κράτη της Δύσης θεωρούν ότι το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ το ίδιο το ιρανικό κράτος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα έχει αυστηρά ειρηνικούς σκοπούς. Η αντιπαράθεση αυτή, ωστόσο, έχει οδηγήσει στην απομόνωση του Ιράν και στην αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις με τις δυτικές χώρες.
Πάντως, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματικό που έκανε δηλώσεις ανώνυμα, το Ιράν πιθανώς να προσπαθήσει να συνάψει κάποια συμφωνία χωρίς να αναγκαστεί να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, πριν από τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων των έξι μεγάλων παγκοσμίων δυνάμεων σχετικά με το πυρηνικό του μέλλον. Η Τεχεράνη μπορεί να προτείνει μια «προσωρινή διακοπή» του εμπλουτισμού ουρανίου ή ακόμη και μια «πιθανή μετατροπή» σε μικρότερο επίπεδο ενός μέρους του εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου, για να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα «μερική άρση των διεθνών κυρώσεων».
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το Ιράν διαθέτει περί τα 190 κιλά εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου επί συνόλου 250 κιλών που απαιτούνται για την κατασκευή μιας βόμβας. Ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής ιερωμένος, εξελέγη στις 14 Ιουνίου στην προεδρία του Ιράν και θα διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ κατά την ορκωμοσία του στις 3 Αυγούστου. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει πληροφορίες των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ ευθύνεται για πολλές εκρήξεις σε αποθήκες πολεμοφοδίων στη Συρία, κοντά στην πόλη Λαττάκεια στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το CNN την Παρασκευή και έγραψε η εφημερίδα New York Times προχθές, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αποθηκών αυτών για να εμποδίσει τη ρίψη πυραύλων εναντίον του στόλου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.