Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Το Γιβραλτάρ ζητεί ευρωπαϊκή έρευνα για τους ισπανικούς ελέγχους

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία», πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους της στα σύνορα με το βρετανικό αυτό έδαφος.

Όπως υπσοτηρίζει η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, οι έλεγχοι έχουν προκαλέσει τεράστιες ουρές αναμονής για τους αυτοκινητιστές. «Η Ισπανία επέβαλε εκ νέου σήμερα δυσανάλογους ελέγχους για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο Γιβραλτάρ, προκαλώντας ουρές αναμονής άνω των τεσσάρων ωρών», σημειώνει ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο σε ανακοίνωση.
Οι έλεγχοι «που γίνονται χωρίς προειδοποίηση καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα μια έρευνα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ισπανία και την ανάγκη να ληφθούν αμέσως νομικά μέτρα εκεί όπου κρίνονται απαραίτητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα σχηματίστηκαν εκ νέου ουρές πολλών χιλιομέτρων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στην είσοδο του Γιβραλτάρ.
Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ θεωρεί ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι που γίνονται από την ισπανική αστυνομία αποτελούν ένα μέτρο αντιποίνων για την απόφασή του στα τέλη Ιουλίου να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο.
Σύμφωνα με την Μαδρίτη, η κατασκευή αυτού του υφάλου έχει στόχο να εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.
Έκτοτε έχει οξυνθεί για άλλη μια φορά η διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Μαδρίτη από την μία πλευρά και το Γιβραλτάρ και το Λονδίνο από την άλλη.
Η Ισπανία μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της με την Αργεντινή στην διένεξή της με την Βρετανία όσον αφορά το Γιβραλτάρ, δήλωσαν παράλληλα σήμερα πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οξύνεται η ένταση για τον τεχνητό ύφαλο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο μπορεί να συζητήσει για το Γιβραλτάρ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Μπουένος Άιρες την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δήλωσε μια πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.
"Αποτιμούμε (την πιθανότητα) να χρησιμοποιηθεί το ταξίδι του υπουργού για την ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε η πηγή αυτή.
Η Ισπανία μπορεί να φέρει την διένεξη αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Αργεντινή είναι την τρέχουσα περίοδο μέλος, πρόσθεσε.
Η ίδια πηγή έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην διεκδίκηση από την Ισπανία της κυριαρχίας επί του Γιβραλτάρ και την διεκδίκηση από την Αργεντινή της κυριαρχίας επί των βρετανικών Νήσων Φόκλαντ, αν και παραδέχθηκε ότι οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν επίσης διαφορές.
Το θέμα αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από την κυριαρχία της Ισπανίας στην Θέουτα και την Μελίγια, δύο ισπανικούς θύλακες στην ακτή της βόρειας Αφρικής, τους οποίους διεκδικεί το Μαρόκο.
Ο Μαροκινός σύμβουλος στον ΟΗΕ Σαμίρ Μπένις χαρακτήρισε μια προσέγγιση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» την θέση της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ σε δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς».
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.