Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μέλος του ΚΚΚ πέθανε στη διάρκεια ανακρίσεων

Ο εικονικός πνιγμός του εξελίχθηκε σε πραγματικό πνιγμό
ΠΕΚΙΝΟ. Ο Γιου Κιγί θα ευχόταν να είχε την τύχη των Κινέζων αξιωματούχων που καταδικάζονται για διαφθορά και τους επιβάλλεται η θανατική ποινή. Ο 42χρονος Γιου πέθανε πριν καν του απαγγελθεί κάποια κατηγορία, στη διάρκεια των ανακρίσεων. Το βασανιστήριο που οδήγησε στον θάνατο του αρχιμηχανικού από το Γουεντσού ήταν ο εικονικός πνιγμός – που εξελίχθηκε σε πραγματικό πνιγμό.
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση Γιου δεν είναι η βιαιότητά της αλλά το ότι οι ανακριτές θα δικαστούν. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης ήρθαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Beijing Times, διαψεύδοντας οριστικά την αρχική εκδοχή των Αρχών ότι ο θάνατος του Γιου οφειλόταν σε ατύχημα.
Ο Γιου, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και αρχιμηχανικός στην εταιρεία Wenzhou Industry Investment Group στο Γουεντσού της Ανατολικής Κίνας, συνελήφθη τον Μάρτιο για υποψίες διαφθοράς σε σχέση με κάποια κτηματική συναλλαγή. Ο Γιου πέρασε από «σουανγκούι», την άτυπη διαδικασία ανάκρισης κρατικών αξιωματούχων, στη διάρκεια της οποίας ζητείται από τους αξιωματούχους να ομολογήσουν διάπραξη αδικημάτων.
Υστερα από 38 ημέρες κράτησης, οι ανακριτές υποχρέωσαν τον Γιου να γδυθεί και να καθίσει σε μπανιέρα με παγωμένο νερό. Εν συνεχεία του βούλιαξαν το κεφάλι στο νερό πολλές φορές και δεν σταμάτησαν παρά μόνο όταν έπαψε να αντιστέκεται.
Ο Γιου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου την επόμενη ημέρα, 9 Απριλίου, εξέπνευσε. Η σορός του Γιου έφερε πολλά τραύματα, κάποια από τα οποία ήταν εμφανή και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα.
Οι ανακριτές θα δικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η ιατροδικαστική έκθεση, που δημοσιεύεται από την εφημερίδα, αναφέρει ότι ο αξιωματούχος πέθανε μετά την είσοδο υγρών στους πνεύμονες.
Το θέμα πρέπει να είχε δημοσιευθεί και από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ξινχούα. Ομως, ο σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του πρακτορείου που παραπέμπει στις λεπτομέρειες δεν λειτουργεί.
«Ο Γιου Κιγί ήταν γεροδεμένος πριν από το σουανγκούι, αλλά όταν πέθανε ήταν λεπτός», είπε η χήρα του, Γου Κιαν. «Είχε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά τραύματα έπειτα από 38 ημέρες. Πρέπει να βασανίστηκε και με άλλους τρόπους και πρέπει να υπήρξαν και άλλοι εμπλεκόμενοι».
Ο ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη χαρακτηρίζει την υπόθεση μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία οι Αρχές αναγνωρίζουν δημοσίως κάποιες από τις μεθόδους που ακολουθούνται στη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης εκστρατείας καταπολέμησης της διαφθοράς. Τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές θανάτων αξιωματούχων στη διάρκεια του σουανγκούι. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν κρατούμενοι που φέρεται ότι πήδηξαν από παράθυρα.
Μεταξύ των έξι ατόμων που δικάζονται για τον θάνατο του Γιου, οι πέντε είναι μέλη του πειθαρχικού τμήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Και ο Μπο Σιλάι
Τον περασμένο μήνα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι είπε στο δικαστήριο ότι η ομολογία του αποσπάσθηκε «παρά τη θέλησή του». Στα δημοσιευμένα πρακτικά της δίκης ο Μπο δεν υπαινίχθηκε ότι υπέστη βασανιστήρια, αλλά τα πρακτικά αυτά είχαν περάσει από λογοκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.