Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Επικοινωνία Αμερικανών – Ιράν


The New York Times
Ενα από τα ισχυρότερα χαρτιά της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς προωθεί την επέμβαση στη Συρία είναι ότι αυτή θα αποτελέσει προειδοποίηση προς το Ιράν. Αυτό το σκεπτικό έρχεται σε σύγκρουση με την παράλληλη προσπάθεια Αμερικανών αξιωματούχων να διερευνήσουν τις δυνατότητες διαλόγου με τον νέο μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί.
Δύο πρόσφατα διπλωματικά ταξίδια υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης υπόγειου διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Φέλτμαν επισκέφθηκε το Ιράν και συζήτησε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ το ζήτημα των αντιδράσεων σε αμερικανικό βομβαρδισμό της Συρίας.
Την ίδια στιγμή, ο σουλτάνος του Ομάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, βρέθηκε στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Χαμενεΐ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ροχανί και ο Ζαρίφ θέλουν να υπερβούν την εχθρότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, αλλά ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά», είπε ο πρώην πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν Χοσεΐν Μουσαβιάν, που τώρα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Ενα πράγμα είναι σαφές. Οι δημόσιες δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων είναι διαφορετικές τώρα απ’ ό,τι στις αρχές της χρονιάς, όταν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως επίθεση κατά της Συρίας θα εκληφθεί ως επίθεση κατά του ίδιου του Ιράν. «Η πραγματικότητα είναι ότι η στρατιωτική δράση του Ομπάμα θα κάνει τη συριακή τραγωδία δική του και όχι του Ιράν», είπε ο Ιρανός ακαδημαϊκός Φαριντέχ Φαρχί. «Στο μετεκλογικό περιβάλλον του Ιράν, καθώς η χώρα οδηγείται προς εθνική συμφιλίωση, τίποτα δεν βοηθάει την ισλαμική δημοκρατία περισσότερο από το να αποστασιοποιηθεί ησύχως από το θέμα».
Παρά την αμοιβαία αντιπάθεια, οι ΗΠΑ και το Ιράν μπορεί στο τέλος να βρουν κοινό έδαφος στη Συρία.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράν αυτή τη στιγμή ενισχύουν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία», είπε ο Ιρανός αναλυτής στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι, Καρίμ Σατζαντπούρ. «Αν και όταν πέσει ο Ασαντ, οι δύο πλευρές θα έχουν έναν κοινό αντίπαλο: τους ριζοσπάστες σουνίτες τζιχαντιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.