Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Επληξαν το Σινά πάλι οι ένοπλοι ισλαμιστές


Reuters, AP
Διαστάσεις γενικευμένου ανταρτοπόλεμου τείνουν να προσλάβουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών εναντίον του αιγυπτιακού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά. Οι επιθέσεις έχουν πυκνώσει το τελευταίο δίμηνο, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από στρατιωτικό πραξικόπημα, στις αρχές Ιουλίου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες στους γείτονες της Αιγύπτου αλλά και διεθνώς, λόγω της στρατιωτικής σημασίας της Χερσονήσου, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.
Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν χθες ισάριθμες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη μεθοριακή πόλη Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα στρατιωτών και τον τραυματισμό 17 ανθρώπων, εκ των οποίων οι επτά είναι πολίτες. Η πρώτη επίθεση είχε στόχο το αρχηγείο της μυστικής υπηρεσίας του στρατού στη Ράφα. Ο βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε αυτοκίνητο, φορτωμένο με εκρηκτικά, πάνω στο διώροφο κτίριο, το οποίο κατέρρευσε, καταπλακώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών. Με πανομοιότυπο τρόπο, ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού σε σημείο ελέγχου του αιγυπτιακού στρατού. Αμέσως μετά, οι Αρχές διέταξαν το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Ράφα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και αποτελεί -δεδομένου του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ- τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας της παλαιστινιακής περιοχής με τον έξω κόσμο.
Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη των επιθέσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου υπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, στη συνοικία του Καΐρου, Νάσερ Σίτι. Την ευθύνη για την ανεπιτυχή απόπειρα είχε αναλάβει η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, η οποία εμπνέεται από την Αλ Κάιντα.
Το περασμένο Σάββατο, ο αιγυπτιακός στρατός εγκαινίασε μεγάλη εκστρατεία εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών, που χρησιμοποιούν τα δυσπρόσιτα βουνά της Χερσονήσου ως ορμητήρια για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και επιστράτευσαν μαχητικά ελικόπτερα στο βόρειο Σινά. Στις επιχειρήσεις που ακολούθησαν το επόμενο πενθήμερο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 ισλαμιστές ένοπλοι και εντοπίστηκαν κρησφύγετα, αποθήκες όπλων και σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, στο Σινά δραστηριοποιούνται τουλάχιστον έξι ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες αριθμούν περί τα 5.000 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.