Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η κατάληψη της Μααλούλα


Ηταν ξημερώματα της προπερασμένης Τετάρτης, όταν στην αρχαία χριστιανική πόλη Μααλούλα, είκοσι μίλια βορειοδυτικά της Δαμασκού μια ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε το βαθύ φαράγγι.
Ενας καμικάζι - βομβιστής που επέβαινε σε αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σ’ ένα από τα οκτώ σημεία ελέγχου, παίρνοντας μαζί του στον θάνατο οκτώ στρατιώτες.
Αμέσως μετά ακολούθησε εισβολή είκοσι μικρών φορτηγών που μετέφεραν ενόπλους, οι οποίοι πυροβολούσαν στον αέρα. Χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση κατέλαβαν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, εγκατέστησαν φρουρές στις εισόδους του φαραγγιού και διέταξαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.
Οταν αργότερα έφτασαν δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.
Από την ημέρα εκείνη η ιδιότυπη «ασυλία» που απολάμβανε η πόλη - σύμβολο στην οποία ζούσαν αρμονικά περίπου 5.000 χριστιανοί και μουσουλμάνοι, με τους πρώτους να πλειοψηφούν, αποτελεί ανάμνηση.
Η κατάληψη της Μααλούλα από ενόπλους της ισλαμιστικής οργάνωσης Gabnet al Nusra, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, προκάλεσε οδυνηρή αίσθηση στον χριστιανικό κόσμο της Μέσης Ανατολής, καθώς μέχρι τότε θεωρείτο ένα από τα ασφαλέστερα μέρη για τους χριστιανούς της Συρίας.
«Περνάμε δύσκολες στιγμές, ο Θεός θα μας προστατεύσει. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο, καταλαβαίνετε…», ήταν τα λίγα λόγια που εκστόμισε κατά τη δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε μέσω κινητού, με την «Κ» μια μοναχή της μονής Αγίας Θέκλας, ενός εκ των δύο παλαιών μοναστηριών της Μααλούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.