Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Εκατοντάδες οι Γάλλοι ισλαμιστές στη Συρία


Reuters
ΠΑΡΙΣΙ. Εκατοντάδες Γάλλοι ισλαμιστές στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στη Συρία, απειλώντας την εθνική ασφάλεια με την ενδεχόμενη επιστροφή τους επί γαλλικού εδάφους, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς. Ο υπουργός αποκάλυψε έτσι σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη ότι πάνω από τριακόσιοι Γάλλοι ισλαμιστές βρίσκονται ήδη στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό του αντάρτικου, και σχεδιάζουν την επανεισδοχή τους στη χώρα ή έχουν ήδη επιστρέψει από τα συριακά πεδία μαχών. «Το φαινόμενο αυτό με ανησυχεί και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Το βρετανικό ινστιτούτο IHS υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι περίπου 10.000 ξένοι μαχητές της τζιχάντ πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, φιλοδοξώντας να ανατρέψουν το καθεστώς Ασαντ και να δημιουργήσουν ισλαμικό κράτος. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον ένας Γάλλος υπήκοος έχει σκοτωθεί στη Συρία, πολεμώντας με τους αντάρτες. Πρόκειται για 22χρονο από την Τουλούζη ο οποίος ασπάσθηκε το Ισλάμ και σκοτώθηκε τον Αύγουστο στις μάχες γύρω από το Χαλέπι.
Στο μεταξύ, τη σύλληψη δύο ανδρών στις αρχές της εβδομάδας στο λιμάνι του Ντόβερ ανακοίνωσε χθες η βρετανική αστυνομία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι δύο Βρετανοί συλληφθέντες, 29 και 22 ετών, που έφθασαν από το γαλλικό Καλέ με φεριμπότ, μετέφεραν στις αποσκευές τους πυρομαχικά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψή τους αφορά συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις στη Συρία. Χθες, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί έρευνες και εφόδους σε κατοικίες, οι οποίες οδήγησαν στην κράτηση ακόμη ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.