Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σταθερά στο πλευρό του Ασαντ η Ρωσία

Επιμένει ότι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έριξαν τα χημικά
A.P., Reuters
Την πλήρη υποστήριξή της στο καθεστώς Ασαντ επιβεβαίωσε χθες η Μόσχα, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά της για το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
Μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ύστερα από συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Δαμασκός παρέδωσε στη Μόσχα «πρόσθετα στοιχεία» τα οποία στηρίζουν τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδα αντικαθεστωτικών ανταρτών ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση της 21ης Αυγούστου. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τα σχετικά «στοιχεία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Επιπλέον, ο Ριαμπκόφ υποστήριξε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ ήταν «παραμορφωτική, μονόπλευρη και υπαγορεύτηκε από πολιτικά κίνητρα», για να προσθέσει: «Αισθανόμαστε δυσαρέσκεια, για να το θέσουμε όσο πιο ήπια γίνεται, για τη στάση που υιοθέτησαν η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ και οι επιθεωρητές, οι οποίοι ετοίμασαν την έκθεση κατά τρόπο επιλεκτικό και αποσπασματικό».
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η εκτίμηση που διατύπωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, με συνέντευξή του στο ισπανικό δίκτυο Telemundo. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση των επιθεωρητών «θα αλλάξει τη διεθνή δυναμική» στο Συριακό. «Αν δείτε τις λεπτομέρειες των στοιχείων που παραθέτουν, θα διαπιστώσετε ότι είναι αδιανόητο να έκανε χρήση των χημικών όπλων οποιοσδήποτε άλλος εκτός από το καθεστώς», υποστήριξε ο Αμερικανός ηγέτης.
Στη Νέα Υόρκη, αντιπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν για να συζητήσουν γαλλικό σχέδιο απόφασης, προς υποστήριξη της αμερικανορωσικής πρωτοβουλίας του περασμένου Σαββάτου για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Το γαλλικό σχέδιο αναφέρεται ρητά στο άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει μέτρα εναντίον της Συρίας -από την επιβολή κυρώσεων μέχρι και τη στρατιωτική βία- σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ωστόσο ο Ριαμπκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7. Χθες, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Δαμασκού για τη ρωσική υποστήριξη.
Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ιδρύματος Μάρσαλ, το 62% των Αμερικανών και το 72% των Ευρωπαίων αντιτίθενται στη συμμετοχή των χωρών τους σε ενδεχόμενη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Συρίας. Στο μεταξύ, ο διοικητής του βορείου μετώπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Γιαΐρ Γκολάν, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ», εκτίμησε ότι ο Μπασάρ Ασαντ θα μείνει για χρόνια στην εξουσία, έστω κι αν έχει χάσει τον έλεγχο σημαντικού τμήματος της χώρας του.
Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η είδηση ότι ένας αραβικής καταγωγής πολίτης του Ισραήλ σκοτώθηκε στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία μάχεται το καθεστώς Ασαντ και συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.