Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αλ Σαμπάμπ κατηγορεί την Κένυα για τα θύματα


Reuters, A.P.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Η Αλ Σαμπάμπ ισχυρίστηκε χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας έκαναν χρήση χημικών όπλων προκειμένου να εισέλθουν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και ότι εν συνεχεία προχώρησαν σε «κατεδάφιση» προκειμένου να καλύψουν τις ενδείξεις, θάβοντας έτσι 137 ομήρους. Η κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι δεν έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι ο επίσημος απολογισμός των αμάχων θυμάτων παραμένει στους 61 νεκρούς.
Σε αναρτήσεις στο twitter, η Αλ Σαμπάμπ ισχυρίστηκε ότι «αφού απέτυχε να νικήσει τους μουτζαχεντίν μέσα στο εμπορικό κέντρο, η κυβέρνηση της Κένυας εξαπέλυσε χημικά αέρια ώστε να λήξει η πολιορκία. Για να καλύψει το έγκλημά της, η κυβέρνηση κατεδάφισε το κτίριο, θάβοντας τα αποδεικτικά στοιχεία και όλους τους ομήρους στα ερείπια».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Μανοάχ Εσιπίσου, διέψευσε κατηγορηματικά. «Η Αλ Σαμπάμπ είναι γνωστή για τις τερατολογίες που διαδίδει και δεν υπάρχει απολύτως κανένα ψήγμα αλήθειας στα όσα λέει», δήλωσε. Ο Εσιπίσου είπε ότι η κατάρρευση ορόφων του κτιρίου προκλήθηκε από την αποδυνάμωση του φέροντος οργανισμού ύστερα από φωτιά που άναψαν οι ένοπλοι της Αλ Σαμπάμπ. Σύμφωνα με τον Εσιπίσου, στα ερείπια υπάρχουν οκτώ άμαχοι, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον απολογισμό νεκρών που έχει ανακοινωθεί επισήμως. Προσέθεσε ότι μαζί τους μπορεί να έχουν θαφτεί και αρκετοί τρομοκράτες.
Χθες το πρωί στους χώρους του εμπορικού κέντρου ακούγονταν σποραδικά πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προχωρούσαν σταδιακά από αίθουσα σε αίθουσα. «Στη διάρκεια της εκκαθάρισης, όταν πηγαίνουν σε χώρο για πρώτη φορά, πρώτα πυροβολούν ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται για ενέδρα», είπε ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα το βράδυ της Τετάρτης, όταν ανακοίνωσε τη λήξη της πολιορκίας. «Αλλά δεν έχουν ακουστεί πυροβολισμοί από τους τρομοκράτες εδώ και 36 ώρες».
Η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» έγραψε χθες ότι 35χρονος Βρετανός σομαλικής καταγωγής συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι καθώς επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα με πτήση των τουρκικών αερογραμμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο άνδρας προσείλκυσε την προσοχή των ανδρών επειδή είχε μελανιές στο πρόσωπό του, φορούσε μαύρα γυαλιά και επεδείκνυε ύποπτη συμπεριφορά. Στη διάρκεια της ανάκρισης ο άνδρας δήλωσε ότι τραυματίσθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σομαλία.
Περίπου 15 βαριά οπλισμένοι άνδρες επιτέθηκαν στο πολυτελές εμπορικό κέντρο στην καρδιά της κενυατικής πρωτεύουσας το Σάββατο το μεσημέρι. Η σομαλική Αλ Σαμπάμπ είχε απειλήσει την Κένυα με αντίποινα από το 2011, όταν Κενυάτες στρατιώτες έλαβαν μέρος στην αφρικανική δύναμη που εξεδίωξε τους ισλαμιστές από τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Η επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία έχει αποδυναμώσει την Αλ Σαμπάμπ αλλά δεν την έχει εξολοθρεύσει, καθώς οι ισλαμιστές έχουν αποφύγει τις μάχες εξαπολύοντας αντάρτικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.