Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εκκληση Μαλικί για βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας


Reuters, A.P., AFP
ΒΑΓΔΑΤΗ. Εκκληση προς τον λαό του Ιράκ να υποστηρίξει τις δυνάμεις ασφαλείας απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Νουρί αλ Μαλικί, καθώς το Ιράκ βυθίζεται σε έναν όλο και βιαιότερο κύκλο αίματος. Η χθεσινή ημέρα ήταν «ήρεμη» σε σύγκριση με το τελευταίο τριήμερο, καθώς στις επιθέσεις ανά τη χώρα έχασαν τη ζωή τους «μόνο» έξι άτομα.
Την Τρίτη, τουλάχιστον 31 θύματα και τέσσερις επιτιθέμενοι έχασαν τη ζωή τους σε σειρά επιθέσεων σε εμπορικούς δρόμους της Βαγδάτης, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τον Απρίλιο έχει υπερβεί τις 4.000.
«Ζητώ από όλους τους πολίτες, τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους να υποστηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθεια να συνεχίσουν να πιέζουν και να διώκουν τους τρομοκράτες», είπε ο Αλ Μαλικί.
Πολλές από τις επιθέσεις, περιλαμβανομένων και των χθεσινών, έχουν τη «σφραγίδα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, τοπικού κλάδου της Αλ Κάιντα.
Η ανατροπή του σουνίτη Σαντάμ Χουσεΐν από τις αμερικανικές δυνάμεις, πριν από δέκα χρόνια, έφερε στην κυβέρνηση εκπροσώπους της σιιτικής πλειονότητας. Οι σουνιτικοί πληθυσμοί αισθάνθηκαν περιθωριοποιημένοι, με αποτέλεσμα να υπάρξει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ακραίων σουνιτικών ομάδων τύπου Αλ Κάιντα.
Πέρυσι σημειώθηκε πλατιά λαϊκή κινητοποίηση με αποκλεισμούς δρόμων και διατύπωση αιτημάτων από ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Στην πόλη Χαβίτζα, βορείως της Βαγδάτης, τον Απρίλιο, κυβερνητικοί στρατιώτες διέλυσαν τους καταυλισμούς των διαδηλωτών διά της βίας, πυροδοτώντας καθημερινές συγκρούσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
«Ο αυξανόμενος συντονισμός τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών πράξεων στο Ιράκ, στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής είναι αξιοσημείωτος», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι επίμονες απόπειρες υποκίνησης διαθρησκειακής διαμάχης στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσουν».
Η εφημερίδα USA Today, σε άρθρο απεσταλμένου στο Ιράκ, απέδωσε την αύξηση της βίας στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία διέταξε ο πρόεδρος Ομπάμα. «Στο πολιτικό πεδίο, στο Ιράκ η πρόοδος είναι λιγοστή, ενώ η Αλ Κάιντα ποντάρει στη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, για να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε μεγάλες περιοχές του δυτικού Ιράκ και της γειτονικής Συρίας», είπε ο Χαϊντέρ αλ Χοέι του βρετανικού ινστιτούτου Τσάθαμ Χάους.
Η εκστρατεία «εκδίκηση των μαρτύρων», την οποία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Μαλικί τον Αύγουστο και για την επιτυχία της οποίας ζήτησε χθες συστράτευση, κρίνεται αμφιλεγόμενη. «Η απάντηση του Αλ Μαλικί στην επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας μπορεί να σημείωσε κάποιες επιτυχίες», είπε ο Αλ Χοέι, υπογραμμίζοντας την κατάσχεση οπλισμού, τη δολοφονία κορυφαίων στελεχών της Αλ Κάιντα και τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία. «Αλλά αυτά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη μπορεί μακροπρόθεσμα να ακυρωθούν αν η σουνιτική κοινότητα θεωρήσει ότι στοχοποιείται από την κυβέρνηση για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.