Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Βρετανία: Δεν θα επαναφέρει το θέμα επέμβασης στη Συρία στο Κοινοβούλιο

Η κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει το θέμα της επέμβασης στη Συρία στο κοινοβούλιο, βεβαιώνει εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να συγκαλέσει για δεύτερη φορά το κοινοβούλιο για το θέμα της Συρίας, μετά την άρνηση, την περασμένη εβδομάδα, των βουλευτών να εγκρίνουν τη συμμετοχή της χώρας σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του συριακού καθεστώτος, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
"Το κοινοβούλιο εκφράστηκε και για αυτό η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να επαναφέρει» το θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, απαντώντας στις πιεστικές εκκλήσεις πολλών βουλευτών που ήθελαν να ξανασυζητηθεί η υπόθεση της Συρίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ από την πλευρά του είπε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να τεθεί για δεύτερη φορά «το ίδιο ερώτημα για το ίδιο θέμα» στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Την περασμένη Πέμπτη, το κοινοβούλιο με ψήφους 285 κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε τη συμμετοχή του Λονδίνου σε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η οποία κατηγορείται από τη Δύση ότι έκανε χρήση χημικών όπλων. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM Research που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα πάνω από 7 στους 10 Βρετανούς (ποσοστό 71%) εγκρίνουν την απόφαση των βουλευτών.
Ωστόσο το σαββατοκύριακο πολλοί πολιτικοί επανήλθαν στο θέμα, ιδίως μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκρισή του για μια επέμβαση στη Συρία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ εκτίμησε ότι η «καθυστέρηση» που προκαλείται από την απόφαση του Ομπάμα παρέχει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια ευκαιρία να «ξανασκεφτεί» το θέμα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, υποστήριξε σήμερα ότι μια επαναφορά του ζητήματος στο κοινοβούλιο ίσως να αποδειχθεί χρήσιμη, εάν υπάρχουν «νέες και καλύτερες αποδείξεις που να ενοχοποιούν τον (πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε την Κυριακή στο BBC πως δεν πιστεύει ότι τυχόν «καινούριες πληροφορίες» για την επίθεση με χημικά όπλα «θα αλλάξουν την άποψη των βουλευτών οι οποίοι δεν στήριξαν τα σχέδια της κυβέρνησης».
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.