Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Διπλωματικό θρίλερ - Έγγραφο της Συρίας στον ΟΗΕ

Όρους θέτει ο Άσαντ για να αποδεχτεί την πρόταση της Ρωσίας, κατηγορίες κατά της Ρωσίας από το Πεντάγωνο για τη στάση της. Ποια είναι τα τέσσερα στάδια της πρότασης που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης Κέρι – Λαβρόφ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν παραλάβει έγγραφο από τη Συρία, με το οποίο η χώρα δηλώνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί στη Σύμβαση κατά των Χημικών Όπλων, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Τις προηγούμενες ώρες παραλάβαμε ένα έγγραφο από τη συριακή κυβέρνηση, το οποίο μεταφράζεται τώρα, και το οποίο αποτελεί ένα έγγραφο που αφορά την αποδοχή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.
Ο ίδιος επεσήμανε πως η ένταξη σε μία συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει και άλλες χώρες, απαιτεί «συγκεκριμένες διαδικασίες», οι οποίες θα απαιτήσουν «κάποιες ημέρες».
«Απαιτείται ένα χρονικό διάστημα κάποιων ημερών προτού μία χώρα μπορέσει να ενταχθεί επισήμως» σε μία συνθήκη, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η ένταξη «είναι ένα πρώτο βήμα».
Σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες από τον ΟΗΕ, η ένταξη έχει την ίδια νομική ισχύ με την επικύρωση και γίνεται αποδεκτή εν γένει όταν η συνθήκη αυτή ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη σχετική Σύμβαση του 1993, όμως έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Γενεύης του 1925, που απαγορεύει την όποια χρήση των χημικών όπλων.
«Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία», είπε ο Σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του. «Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους», τόνισε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Ρωσία 24. «Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς», συνέχισε.
Ο Άσαντ είπε πάντως ότι η χώρα του εντός των επόμενων ημερών θα στείλει στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί στον δεύτερο.
Όπως είπε ο Άσαντ, «εντός των επόμενων ημερών η Συρία θα στείλει ένα μήνυμα στον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα για την έναρξη της διαδικασίας» και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι επαφές για την υπογραφή της Σύμβασης για τα χημικά όπλα που προβλέπει την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων καθώς και την καταστροφή των υπαρχόντων. Ένα μήνα μετά την ένταξη της Συρίας στον ΟΑΧΟ, η Δαμασκός θα αρχίσει να δίνει πληροφορίες για τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει. Ο Άσαντ εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντα και την οποία σκοπεύει να τηρήσει και η χώρα του.
"Η Ρωσία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διότι δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν διατηρούμε σχέσεις» με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.
Πεντάγωνο: «Μόνο» η Ρωσία κατηγορεί τους Σύρους αντάρτες ότι ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα
Η Ρωσία είναι «απομονωμένη και η μόνη η οποία κατηγορεί» τη συριακή αντιπολίτευση ότι διέπραξε την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ, αντιδρώντας στις κατηγορίες του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αναφερόμενος σε μια «άποψη διαμετρικά αντίθετη» από αυτή του επικεφαλής του Κρεμλίνου, ο Λιτλ υπενθύμισε ότι «περισσότερες από 30 χώρες» συμμερίζονται την ανάλυση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου».
Ο Πούτιν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times, κατηγόρησε τους σύρους αντάρτες —και όχι τον στρατό του καθεστώτος— ότι διέπραξαν την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, για να προκαλέσουν μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου πάντως, «τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το καθεστώς Άσαντ φέρει την άμεση ευθύνη» για την επίθεση αυτή.
«Βάσει των στοιχείων, η αντιπολίτευση δεν έχει την ικανότητα να εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση τέτοιου εύρους, με ρουκέτες και πυροβολικό, από μια συνοικία την οποία ελέγχει το καθεστώς και στόχο μια συνοικία την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι», πρόσθεσε ο Λιτλ.
Τα τέσσερα στάδια της ρωσικής πρότασης για τη Συρία
Το σχέδιο επιβολής ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο παρέδωσε η Ρωσία στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, εκ των οποίων το πρώτο είναι η ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λεπτομερές αυτό σχέδιο δόθηκε στους Αμερικανούς την Τρίτη. Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το διαβίβασε στην Ουάσινγκτον.
Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει την ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, διευκρίνισε διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.
Κατά το δεύτερο στάδιο, η Συρία θα πρέπει να αποκαλύψει πού βρίσκεται το χημικό της οπλοστάσιο και πού κατασκευάζει τα χημικά της όπλα.
Κατά το τρίτο στάδιο οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων θα λάβουν την άδεια να εισέλθουν στη Συρία για να εξετάσουν τα χημικά όπλα.
Τέλος, κατά το τελευταίο στάδιο θα πρέπει να αποφασιστεί, σε συνεργασία με τους επιθεωρητές, ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να καταστραφούν τα όπλα αυτά.
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει την καταστροφή των όπλων αυτών. Ωστόσο αναφέρει ότι δεν έχει αποκλειστεί πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπορούν να αναλάβουν από κοινού την επιχείρηση αυτή.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι θα συναντηθούν το απόγευμα στη Γενεύη για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ είναι αυτές που ζήτησαν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αφού παρέλαβαν αντίγραφο με τις λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι ρώσοι και αμερικανοί εμπειρογνώμονες στα χημικά όπλα θα μετάσχουν στις συνομιλίες στη Γενεύη. Πρόσθεσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να ενταχθεί, κατά τη γνώμη του, στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρωσικό σχέδιο επιβολής ελέγχου των όπλων αυτών.
"Θα συζητήσουμε στη Γενεύη την πρωτοβουλία αυτή που έχει ως στόχο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα συριακά χημικά όπλα, στο πνεύμα που αυτό θα επιτρέψει να απορριφθεί η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.