Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τη Συρία-ΝΑΤΟ: Να δοθεί αυστηρή απάντηση

Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρισκόταν εδώ και πολλούς μήνες στη θάλασσα του Ομάν πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση τη Συρία, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Πρέπει να δοθεί αυστηρή διεθνής απάντηση στη Συρία, υποστηρίζει ο Ράσμουσεν. Παράλληλα, η Ρωσία δηλώνει πως δεν έχει πειστεί για τη χρήση χημικών. Η Συρία ζητά από τον ΟΗΕ να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση. Η Μέρκελ ελπίζει σε μια κοινή στάση. Το Ιράν προσφέρεται να μεσολαβήσει.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναμενόταν να επιστρέψει στη βάση του στο Έβερετ, στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όταν έλαβε εντολή να παραμείνει στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά δεν του έχει ανατεθεί κάποια συγκεκριμένη αποστολή, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο μιλώντας στο ABC News για μια «συνετή τοποθέτηση».
Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροπλανοφόρο βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Κρατάμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές, διατηρώντας επιπλέον πλοία στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην ανατολική Μεσόγειο ένα αμφίβιο σκάφος, ικανό να μεταφέρει ελικόπτερα και μερικές εκατοντάδες Πεζοναύτες, το οποίο προστέθηκε στα πέντε αντιτορπιλικά —τα USS Stout, Mahan, Ramage, Barry και Gravely— που είχαν ήδη μετακινηθεί στην περιοχή ενόψει ενός πιθανού χτυπήματος εναντίον της Συρίας, όπως είχε δηλώσει χθες Κυριακή ένας αμερικανός αξιωματούχος.
Ράσμουσεν: Πρέπει να δοθεί αυστηρή διεθνής απάντηση
Ο γενικός γραμματέας του NATO, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα ότι «προσωπικά έχει πειστεί» ότι το συριακό καθεστώς είναι αυτό που ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα η οποία στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.
Ο Ράσμουσεν είπε ότι είδε «αποδεικτικά στοιχεία» γι' αυτό.
«Μου παρουσιάστηκαν βάσιμες πληροφορίες και, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, μπορώ να σας πω ότι προσωπικά είμαι πεπεισμένος όχι μόνο ότι έλαβε χώρα μια επίθεση με χημικά όπλα, αλλά και ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται» γι' αυτή, είπε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Ο Ράσμουσεν άφησε να εννοηθεί ότι του δόθηκε πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία που έχουν συλλέξει χώρες μέλη του NATO.
Νωρίτερα ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί «μια αυστηρή διεθνής απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων.
Ρωσία: Δεν έχουμε πειστεί καθόλου για την χρήση χημικών
Η Ρωσία υπογράμμισε σήμερα ότι πιθανά αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στην Συρία μπορεί να «αναβάλουν για πολύ καιρό, ακόμη και για πάντα» την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύη 2», για την χώρα αυτήν και σημείωσε ότι δεν είναι «καθόλου» πειστικές οι πληροφορίες που γνωστοποίησαν οι ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν την ανάληψη μιας τέτοιας δράσης. «Αν η ενέργεια που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο (Μπαράκ Ομπάμα) προς μεγάλη λύπη όλων μας υλοποιηθεί αυτή θα αναβάλει για πολύ καιρό, ακόμη και για πάντα», την διεξαγωγή «αυτής της διάσκεψης», που ονομάζεται «Γενεύη 2», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε, ο οποίος επισκέπτεται την Μόσχα.
Ο Λαβρόφ είχε σημειώσει εξάλλου νωρίτερα σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει «καθόλου» πειστεί από τις πληροφορίες που παρουσίασε η Ουάσινγκτον για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Δαμασκού. «Μας έδειξαν κάποιες εικόνες στις οποίες δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα, εκεί υπάρχουν πολλές ασάφειες», είχε σημειώσει ο Λαβρόφ νωρίτερα κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Οι εικόνες στο Ίντερνετ γι' αυτήν την χημική επίθεση εγείρουν «πολλά ερωτήματα», είχε προσθέσει.
«Αν πρόκειται για πραγματικές εικόνες από μια επίθεση με χημικά όπλα και θύματα, υπάρχουν εκεί πολλές ασάφειες», είχε σημειώσει. «Αυτά που μας έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, δεν μας πείθουν καθόλου», είχε εξάλλου υπογραμμίσει για να καταλήξει: «Και όταν ζητούμε περισσότερες λεπτομέρειες, λένε ότι όλα είναι απόρρητα και ότι δεν μπορούν να τα δείξουν».
Συρία: Ζητά από τον ΟΗΕ να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση
Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να εργαστεί «για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Sana.
"Η συριακή κυβέρνηση καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του και να φέρει εις πέρας τις προσπάθειες για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας και να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική πολιτική λύση στην συριακή κρίση», δηλώνει ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι σε επιστολή του προς τον Μπαν.
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εμποδίσει οποιαδήποτε ασύνετη χρήση βίας που είναι αντίθετη με την διεθνή νομιμότητα», προσθέτει ο ίδιος στην επιστολή του.
"Η συριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν έκανε ποτέ χρήση χημικών όπλων (όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες)», υπογραμμίζει ο Τζααφάρι, ο οποίος προσθέτει ότι η Δαμασκός ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ερευνήσει «για την χρήση των όπλων αυτών στις 19 Μαρτίου στο Χαν αλ Άσαλ», κοντά στο Χαλέπι, στην βόρεια Συρία.
"Ο κόσμος περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως προστάτες της ειρήνης προετοιμάζοντας με σοβαρότητα την διάσκεψη της Γενεύης για την Συρία και όχι ως μια χώρα που προσφεύγει στην στρατιωτική ισχύ κατά αυτών που αντιτίθενται στην πολιτική της», καταλήγει ο Τζααφάρι στην επιστολή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα που αποδεικνύουν την χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό, για την οποία επέρριψε για άλλη μια φορά την ευθύνη στις συριακές αρχές.
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο ΟΗΕ μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί μια κοινή πολιτική για την Συρία παρά την ρωσική και την κινεζική επιμονή.
Μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να ζητήσει την ψήφο του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού, η Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.
"Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα επιτύχει στον ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει μια πιθανότητα να το κάνουμε και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε.
"Για θέματα όπως αυτό», οι γενικές εκλογές στην Γερμανία της 22ας Σεπτεμβρίου δεν παίζουν κάποιο ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, σημείωσε εξάλλου ο Ζάιμπερτ.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε χθες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει στην συριακή κρίση, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιρανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Irib.
"Απορρίπτοντας την χρήση βίας για την επίλυση της κρίσης στην Συρία δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην συριακή κρίση», σημείωσε ο Ζαρίφ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Μπαν.
Ένα στρατιωτικό πλήγμα στην περιοχή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και η παγκόσμια κοινότητα θα δυσκολευόταν στη συνέχεια να ξαναθέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, δήλωσε επίσης στον Μπαν ο Ζαρίφ, σύμφωνα με τον Irib.
Αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί
Σχεδόν 90 Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην περιοχή της Δαμασκού, μεταξύ αυτών περίπου 20 σε μια ενέδρα του στρατού σήμερα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Τουλάχιστον 29 αντάρτες, ανάμεσά τους και μη Σύροι, σκοτώθηκαν σε μια ενέδρα των ειδικών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολάχ», στην Άντρα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ανταρτών, στρατιωτικές και ιατρικές πηγές από όλη τη Συρία.
Από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι «μια μονάδα του άξιου στρατού μας» σκότωσε «σε μια καλά σχεδιασμένη ενέδρα την πλειονότητα των μελών μιας μονάδας της τρομοκρατικής ομάδας αλ Νόσρα που προσπάθησε να διεισδύσει σε μια ανατολική οδό».
Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις τάξεις του συριακού στρατού, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό.
Μόνο χθες Κυριακή, όχι λιγότεροι από 46 εξεγερμένοι βρήκαν τον θάνατο σε συγκρούσεις που ακολούθησαν μιας επίθεσης των ανταρτών εναντίον στρατιωτικών θέσεων στην Ρουχέιμπα, βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Έντεκα ακόμη αντάρτες σκοτώθηκαν σε άλλες μάχες στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για βίαιες συγκρούσεις στη Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου ο στρατός προσπαθεί να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό του την ιστορική πόλη.
Οι εξεγερμένοι κατέρριψαν χθες Κυριακή ένα πολεμικό αεροσκάφος στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, στην κεντρική Συρία, και η τύχη του πιλότου παραμένει άγνωστη.
Η συριακή αεροπορία από την πλευρά της εξαπέλυσε την ίδια ημέρα δύο αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών στην Νταράγια, νοτιοδυτικά της συριακής πρωτεύουσας.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.