Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Παράθυρο συμβιβασμού από τον Πούτιν

Δεν αποκλείει επέμβαση στη Συρία αν υπάρξουν αποδείξεις για τα χημικά
A.P., Reuters
Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις δυτικές πρωτεύουσες η αμφίσημη τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το συριακό πρόβλημα, που άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσεκτική μετατόπιση του Κρεμλίνου σημειώθηκε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του G20 που αρχίζει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, με τον Ρώσο πρόεδρο στον ρόλο του οικοδεσπότη.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» και να συναινέσει η Ρωσία σε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθούν οι αιτιάσεις της Δύσης. Φρόντισε, ωστόσο, να υψώσει πολύ ψηλά τον πήχυ: ζήτησε «ακλόνητες αποδείξεις» περί της χρήσης χημικών όπλων «από τον τακτικό στρατό» του Ασαντ και επανέλαβε ότι η νομιμοποίηση μιας διεθνούς επέμβασης μπορεί να γίνει μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επαναλάβει ότι θεωρεί «γελοίους» τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός του Ασαντ έκανε χρήση χημικών όπλων, επικαλούμενος γνώμες «ειδικών», οι οποίοι «δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για προμελετημένη προβοκάτσια της αντιπολίτευσης, ώστε να δοθεί το πρόσχημα στους υποστηρικτές της για στρατιωτική επέμβαση».
Ακολουθώντας τη λογική του σκωτσέζικου ντους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «σχέδια» για τη δέουσα απάντηση στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στον βαθμό που προχωρήσουν σε μονομερή επίθεση. Ως πρόγευση αυτών των «σχεδίων», ανέφερε το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει η Ρωσία την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, διαδικασία η οποία είχε ανασταλεί λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Τις προειδοποιήσεις του Πούτιν ήρθε να ενισχύσει η είδηση ότι το ρωσικό καταδρομικό «Μασκβά», το οποίο διαθέτει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και μπορεί να πλήξει αεροπλανοφόρα, κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα τεθεί επικεφαλής του ρωσικού στόλου. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Αγία Πετρούπολη, εξέφρασε χθες από τη Στοκχόλμη την ελπίδα για μια προσέγγιση με τον Ρώσο ομόλογό του στο Συριακό.
Το συριακό πρόβλημα συζήτησε χθες, σε έκτακτη συνεδρίασή της, η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σε αντίθεση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν επιδίωξε να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο άλλωστε δεν τον υποχρεώνει το Σύνταγμα της χώρας. Προτού αρχίσει η συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης όχι μόνο δεν αποκλείει την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος, αλλά θα μπορούσε να διευκολύνει έναν νέο γύρο διπλωματικών πρωτοβουλιών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς το 60% των Αμερικανών εμφανίζεται αντίθετο σε μια νέα στρατιωτική εμπλοκή. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού αναχωρήσει για τη Σουηδία, εξασφάλισε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών του Κογκρέσου. Χθες το βράδυ, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας αναμενόταν να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης, το οποίο ανάβει το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση, υπό τον όρο ότι δεν θα περιλάβει εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων και δεν θα κρατήσει περισσότερο από εξήντα ημέρες. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν, μέλος της επιτροπής και υπέρμαχος της στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο απόφασης γιατί περιορίζει κατά πολύ το πλαίσιο των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.