Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν - Χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις το σχέδιο επέμβασης


Δημοσίευση : 3 Σεπτεμβρίου 2013
Ο Ομπάμα ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένο.

Η Συρία «δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με επικεφαλής του Κογκρέσου στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την στρατιωτική δράση κατά της Συρίας σε απάντηση για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
Ο Ομπάμα ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
«Το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι το στρατιωτικό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από το μεικτό γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων είναι αρμόζον. Είναι περιορισμένο. Δεν εμπλέκει χερσαία στρατεύματα. Δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν», σημείωσε.
Ο πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στην Συρία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ», επανέλαβε.
«Ταυτοχρόνως έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με την έγκριση της χρήσης ισχύος την οποία παρέπεμψε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο.
«Ανυπομονώ να ακούσω τις διάφορες ανησυχίες των μελών που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.
«Δεν θα απευθυνόμουνα στο Κογκρέσο αν δεν σοβαρολογούσα όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και δεν πίστευα ότι διαμορφώνοντας την έγκριση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ ήταν παρόντες στην συνάντηση αυτή μαζί με τους επικεφαλής των επιτροπών του Κογκρέσου που διαχειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας και ενόπλων δυνάμεων.
Στην ερώτηση αν είναι πεπεισμένος πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ ενός πλήγματος, ο Ομπάμα απάντησε: «Είμαι».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα την «ισχυρή» του πεποίθηση πως η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κατά του λαού της και σημείωσε ότι αυτό θέτει μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και την περιοχή.
Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που προτάσσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις προσπάθειές τους για να πείσουν το Κογκρέσο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει καθώς το αντίθετο θα στείλει το μήνυμα στους εχθρούς των ΗΠΑ ότι οι διεθνείς κανονισμοί γύρω από θέματα, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων, δεν έχουν μεγάλη σημασία.
«Θα ζητήσουμε ακροαματικές διαδικασίες και μια άμεση ψηφοφορία», κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα, σημειώνοντας: «Εκτιμώ ιδιαιτέρως ότι όλοι εδώ έχουν ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζουν ακροαματικές διαδικασίες και σκοπεύουν να ψηφίσουν μόλις επιστρέψει όλο το Κογκρέσο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας».
Αισιόδοξος για έγκριση της πρότασης Ομπάμα ο Ρόμπερτ Μενέντες
Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία πιθανότατα θα εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, όχι όμως αν δεν γίνουν ορισμένες συγκεκριμένες αλλαγές στη διατύπωσή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος.
«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αν θα συγκεντρωθούν οι 60 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει η πρόταση. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που θα δούμε τελικά θα είναι μια πιο επεξεργασμένη (πρόταση) από αυτήν που μας απέστειλε η κυβέρνηση».
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ θα παρουσιάσουν την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Συρία στη συνεδρίαση της επιτροπής που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 21:30 (ώρα Ελλάδας).
Ο Μενέντες είπε ότι θέλει από τον Κέρι και τον Χέιγκελ να εξηγήσουν λεπτομερώς τι είδους επιχείρηση θα είναι αυτή που σχεδιάζει ο πρόεδρος Ομπάμα για τη Συρία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών αυτή τη φορά, για να συζητήσει τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών για τη Συρία.
Αμέσως μετά η επιτροπή θα αρχίσει να εξετάζει την πρόταση με απώτερο σκοπό να την στείλει προς συζήτηση στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, που θα πρέπει να εγκρίνουν και οι δύο την απόφαση, θα ξαναρχίσουν τις εργασίες τους, μετά τη θερινή διακοπή, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στηρίζουν την πρόταση Ομπάμα
Τα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος παρείχαν σήμερα πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον στη Συρία.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.
"Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης» σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, είπε ο Μπένερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία και άλλων ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων. «Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ως χώρα. Οι εχθροί μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχουμε επίσης συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) που χρειάζεται να ξέρουν ότι η Αμερική θα βρίσκεται στο πλάι τους όποτε παρίσταται ανάγκη», τόνισε.
Η στήριξη του Μπένερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας ώστε τα δύο σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, να εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ στη Γερουσία διατηρούν οριακή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί. Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του Μπένερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή, Έρικ Κάντορ, με γραπτή ανακοίνωσή του βεβαίωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του Ομπάμα ώστε «να παράσχει στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την επιλογή να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στη Συρία».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Ομπάμα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόζι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων» στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν είπε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, αισιοδοξεί ότι η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη συριακή αντιπολίτευση. «Αισιοδοξώ ότι, αφού συζήτησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και άλλους, θα εντείνουμε τη στήριξή μας σε ελεγμένα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης», είπε στους δημοσιογράφους. Σημείωσε επίσης ότι στη συνάντηση αυτή ο ίδιος αντιπρότεινε να εφοδιάσουν οι ΗΠΑ τους αντάρτες με όπλα όπως αντιαρματικά, τα οποία «δεν μπορούν να στραφούν εναντίον μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.