Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ιράκ: Οι Μουτζαχεντίν του Λαού φοβούνται νέες επιθέσεις εναντίον τους

Ο ΟΗΕ ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τα επεισόδια της Κυριακής που κόστισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους.
Οι εξόριστοι Ιρανοί της αντιπολιτευόμενης την Τεχεράνη οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού (ΜΕΚ) φοβούνται ενδεχόμενες νέες επιθέσεις εναντίον τους μετά τα βίαια επεισόδια της Κυριακής που προκάλεσαν τον θάνατο 52 ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο Ασράφ κοντά στη Βαγδάτη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Τα πάντα υποδεικνύουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί και να διαπράξει μια νέα σφαγή», καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους οι ΜΕΚ.
Οι Μουτζαχεντίν του Λαού κατηγορούν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν 52 μέλη τους στο στρατόπεδο Ασράφ την Κυριακή.
«Σήμερα το πρωί, οι ιρακινές αρχές διείσδυσαν (εκ νέου) στο οικιστικό τετράγωνο των κατοίκων του Ασράφ σπάζοντας την κλειδαριά της εισόδου» και στη συνέχεια αποχώρησαν, πρόσθετε η ανακοίνωση.
Εξάλλου σήμερα η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ ζήτησε σήμερα από την ιρακινή κυβέρνηση να διεξάγει μια «αμερόληπτη» και «χωρίς καθυστέρηση» έρευνα για τα βίαια επεισόδια της Κυριακής.
Ο ΟΗΕ έστειλε τη Δευτέρα επιθεωρητές στο στρατόπεδο Ασράφ, οι οποίοι καταμέτρησαν 52 σορούς. «Όλοι οι νεκροί φαινόταν να έχουν σημάδια από τραυματισμούς από σφαίρες, η πλειονότητα στο κεφάλι και ψηλά στο σώμα, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Οι επιζώντες, περίπου 40 σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατήγγειλαν επίσης ότι επτά από τους συντρόφους τους έχουν εξαφανιστεί.
Η ιρακινή αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι βρήκε σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών στο στρατόπεδο.
Κάποιοι από τους παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν παραμείνει στο στρατόπεδο, ενώ ο οργανισμός ζήτησε από τις ιρακινές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των επιζώντων που αναμένουν τη μεταφορά τους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία.
Οι ΜΕΚ, μια οργάνωση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αφαίρεσαν από τον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2009 και το 2012 αντίστοιχα, επιθυμεί την ανατροπή των θρησκευτικών ηγετών του Ιράν και πολέμησε στο πλευρό του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εναντίον της Τεχεράνης στον πόλεμο του 1980-1988.
Η ΕΕ αναζητά εδώ και πολλά χρόνια νέες χώρες υποδοχής για τους ιρανούς πρόσφυγες. Τον Ιούνιο, 71 εξ αυτών έγιναν δεκτοί στην Αλβανία.
Η οργάνωση δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στο Ιράκ, καθώς στην κυβέρνηση του Μάλικι υπερισχύουν οι σιίτες.
Η πλειονότητα των κατοίκων του στρατοπέδου είχε μετακινηθεί πέρυσι σε μια πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στη δυτική Βαγδάτη. Εκεί ζουν πλέον 3.000 άνθρωποι εν αναμονή της μεταφοράς τους στις ΗΠΑ ή σε χώρες της ΕΕ.
Επιθέσεις με όλμους εναντίον του Ασράφ σημειώθηκαν επίσης τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο φέτος. Τότε οι Μουτζαχεντίν του Λαού είχαν κατηγορήσει τις ιρανικές ειδικές δυνάμεις Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.