Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου


The New York Times
Η κυβέρνηση Ομπάμα αποδύεται από την Κυριακή σε εκστρατεία ολομέτωπης πίεσης, προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση του Κογκρέσου για τιμωρητικό πλήγμα σε βάρος της συριακής κυβέρνησης. Ο καταιγισμός του κυβερνητικού λόμπι ξεκίνησε από τον λόφο του Καπιτωλίου, με ενημέρωση βουλευτών και γερουσιαστών, και έφθασε ώς το Κάιρο, όπου Αραβες διπλωμάτες λάμβαναν τηλεφωνήματα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Ο κ. Κέρι εμφανίστηκε σε πέντε πρωινές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης ανακοινώνοντας νέα στοιχεία -ότι στην επίθεση που κόστισε τη ζωή άνω των 1.400 ατόμων χρησιμοποιήθηκε η νευροτοξίνη σαρίν- και εξέφρασε την πίστη του ότι το Κογκρέσο στο τέλος θα υποστηρίξει το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα για στρατιωτική δράση. Την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση στο Κογκρέσο παρακολούθησαν περίπου ογδόντα βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά κάποιοι βγήκαν από τη συνάντηση θεωρώντας ότι το σχέδιο ψηφίσματος πρέπει να γίνει πιο σφιχτό.
Η στρατηγική του Λευκού Οίκου τώρα εστιάζεται όχι μόνο στο να τονίσει τι έκανε η Συρία αλλά και στο να υπογραμμίσει ότι η αδράνεια θα ενισχύσει αντιπάλους του Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο κ. Κέρι είπε ότι αν το Κογκρέσο δώσει άδεια για τη χρήση βίας, θα υπάρξει σαφές μήνυμα προς το Ιράν ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, και έτσι θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια του Ισραήλ. «Δεν πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα γυρίσει την πλάτη σε μια τέτοια στιγμή», είπε ο κ. Κέρι. «Η πρόκληση του Ιράν, οι προκλήσεις της περιοχής, η πρόκληση του να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και να σταθούμε δίπλα του, όλα αυτά είναι πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα και πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα το αποδεχθεί».
Κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να μιλήσει με το όνομά του είπε ότι «ο γορίλας 400 κιλών στην αίθουσα» είναι η AIPAC, η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι της AIPAC στο Κογκρέσο λένε «αν ο Λευκός Οίκος δεν είναι ικανός να εφαρμόσει την κόκκινη γραμμή -κατά των καταστροφικών χημικών όπλων- έχουμε πρόβλημα». Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να παραπέμψει την υπόθεση στο Κογκρέσο με ανησυχία, αλλά επέδειξαν αυτοσυγκράτηση στα δημόσια σχόλιά τους. Την Κυριακή ο κ. Κέρι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πίτερ Τ. Κινγκ είπε ότι αν η ψηφοφορία στη Βουλή γινόταν σήμερα, ο Ομπάμα κατά πάσα πιθανότητα θα έχανε, λόγω της «απομονωτικής πτέρυγας». Βουλευτές ισχυρίζονται ότι το ψήφισμα που έφερε ο πρόεδρος Ομπάμα στη Βουλή αφήνει υπερβολικά πλατιά περιθώρια κίνησης στον στρατό και δεν θέτει χρονικά όρια για τη διάρκεια της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.