Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρόεδρος της Βραζιλίας ακύρωσε την επίσκεψη στις ΗΠΑ γιατί την παρακολουθούσε η NSA


 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε απόψε στην ομόλογό του, την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ανέβαλε την επίσκεψή που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Ουάσινγκτον με αφορμή το σκάνδαλο κατασκοπείας που έφερε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν και την αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν την ίδια την πρόεδρο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας από την Μπραζίλια αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβληθεί η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου επειδή «δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες» ώστε να πραγματοποιηθεί στην καθορισμένη ημερομηνία. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε με ξεχωριστή ανακοίνωση την αναβολή της επίσκεψης της Ρουσέφ.
Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί και συνομιλήσει πρόσφατα κατ' ιδίαν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.
"Ο πρόεδρος (Ομπάμα) είπε ότι κατανοεί και λυπάται για την ανησυχία που προκάλεσαν στη Βραζιλία οι αποκαλύψεις για τις υποτιθέμενες δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατέστησε σαφές ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με την πρόεδρο Ρουσέφ και την κυβέρνησή της, μέσω της διπλωματικής οδού, ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό που προκαλεί εντάσεις στις διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Η επίσκεψη της Ρουσέφ στην Ουάσινγκτον θα μετατεθεί σε κάποια άλλη ημερομηνία, πρόσθεσε.
Η Μπραζίλια ζητά εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών της προέδρου από την αμερικανική υπηρεσία NSA. Οι αποκαλύψεις αυτές βασίστηκαν στα έγγραφα που παρέδωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ ο οποίος ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τις τελευταίες εβδομάδες το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό κανάλι TV Globo αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε όχι μόνο την Ρουσέφ αλλά και τους στενούς συνεργάτες της, εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.