Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κόντρα Βορρά - Νότου στην Ε.Ε.


Της Ελενης Βαρβιτσιωτη
Ενώ ακόμα δεν είχε γίνει η κηδεία των 300 λαθρομεταναστών που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες φουντώνουν ξανά για το πώς θα αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στα σύνορα της Ε.Ε.» δήλωνε ο κ. Μανουέλ Μπαρόζο πριν από λίγες μέρες από τη Λαμπεντούζα, όπου βρέθηκε εκεί σε μία κίνηση αλληλεγγύης. 
Η αλληλεγγύη όμως στο Ευρωκοινοβούλιο πάνω στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης «δεν είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται πολύ από τα κράτη -μέλη» λέει στην «Κ» o Ιταλός ευρωβουλευτής Σαλβατόρε Γιακολίνο. «Ενώ στη θεωρία υπάρχει κοινή πολιτική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πράξη υπάρχει πόλωση μεταξύ βορείων και νοτίων» τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Παπανικολάου, συντονιστής του Λαϊκού Κόμματος για τα θέματα μετανάστευσης.
Οι ευρωβουλευτές του Νότου, (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα) έχουν τα τελευταία χρόνια ένα κοινό μέτωπο ασκώντας πίεση για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ώστε να το «επωμιστεί» όλη η Ε.Ε. και όχι μόνο οι συγκεκριμένες χώρες. «Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη Μάλτα όχι για να μείνουν, αλλά γιατί θέλουν να προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη» υπογραμμίζει στην «Κ» η Μαλτέζα ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μέτσολα. Ομως για τους βόρειους «το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου» λέει η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μόνικα Χόλμαιερ. «Φέτος δεχτήκαμε 300.000 μετανάστες στη χώρα μας. Μαζί με τη Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία και Βέλγιο δεχόμαστε το 70% των αιτήσεων για άσυλο στην Ε.Ε.».
Ομως οι νότιοι ευρωβουλευτές εδώ και ένα χρόνο πιέζουν για λύση του προβλήματος προτείνοντας τη μετεγκατάσταση των παράνομων μεταναστών από τον νότο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει η κάθε χώρα. Λύση που δεν ακούγεται καινοφανής, καθώς από το 2010 έχει συμφωνηθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης ανθρώπων στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση. «Είναι υποκρισία να μιλάνε όλοι οι ηγέτες για πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τρίτες χώρες και η μετεγκατάσταση μέσα στην Ε.Ε. να έχει παγώσει τελείως» συμπληρώνει ο κ. Παπανικολάου.
Ομως, το περασμένο καλοκαίρι, η Μάλτα «κατάφερε» να στείλει 230 μετανάστες στην Γερμανία μέσα από μία μυστική διμερή συμφωνία. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής από τη Βαυαρία, λέει ότι «αυτό έγινε πολύ μυστικά γιατί αν οι λαθροδιακινητές μάθαιναν ότι από τη Μάλτα μπορούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε όλα τα σκάφη τους θα κατέληγαν εκεί». Για την περίπτωση της Ελλάδας όμως η Γερμανίδα ευρωβουλευτής δεν συζητάει μία τέτοια διμερή συμφωνία. «Εδώ και χρόνια έπρεπε να είχατε φροντίσει τα σύνορά σας και να είχατε καταγράψει κάθε έναν που έμπαινε στην Ελλάδα. Τώρα πώς ζητάτε από εμάς να τους πάρουμε στις χώρες μας όταν εσείς οι ίδιοι δεν ξέρετε πόσοι και από πού είναι;». Παρ’ όλο που με την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» καταγράφονται οι παράνομοι μετανάστες τους τελευταίους 15 μήνες, η ίδια θεωρεί ότι οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. «Τα τελευταία δέκα χρόνια κλείνατε τα μάτια στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και δεν κάνατε τίποτα».
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, πάντως, παραδέχεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αλλά ότι η βοήθεια που της προσφέρεται από την Ε.Ε. δεν αξιοποιείται πλήρως. «Δουλέψτε με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το άσυλο και αν η υπηρεσία κρίνει ότι έχετε πρόβλημα υπερπληθυσμού μεταναστών τότε θα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να λάβετε περισσότερα χρήματα και να γίνει και η μετεγκατάσταση» τονίζει. Για τον κ. Παπανικολάου αυτά «είναι προσχήματα για να μην αναλάβουν άλλα βάρη οι υπόλοιπες χώρες καθώς αυτή η υπηρεσία είναι ακόμα χωρίς πόρους και υποδομή».
Αλλά και για την κ. Μέτσολα η βοήθεια που δέχεται η χώρα της από τους βόρειους δεν είναι η κατάλληλη. «Κάθε φορά που ζητάμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το άσυλο μας στέλνουν ειδικούς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μη μένουν μόνιμα στη χώρα μας οι αιτούντες και όχι βοήθεια συμβουλευτική». Με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. να πλησιάζει και την ιταλική να την ακολουθεί, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα τεθούν θα είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. «Αν δεν αναλάβει όλη η Ε.Ε. το βάρος της παράνομης μετανάστευσης σύντομα, θα συνεχίσουμε να έχουμε θύματα στη Μεσόγειο» καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.