Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας



Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνέχισαν τις συζητήσεις για την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Καρζάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσαν πως τα κυριότερα θέματα σχετικά με μια διμερή συμφωνία ασφαλείας έχουν επιλυθεί, αλλά το ζήτημα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών θα πρέπει να αποφασιστεί από μια συνέλευση πρεσβυτέρων και ηγετών.
Η συμφωνία θα βοηθήσει να καθοριστεί, ανάμεσα σε άλλα, πόσοι αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά το 2014, όταν οι περισσότεροι ξένοι στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως επιθυμούν η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα.
«Υπάρχουν ακόμη θέματα που οριστικοποιούμε, γι’ αυτό χρειάζεται ένας τρίτος κύκλος συνομιλιών σήμερα το βράδυ», είχε δηλώσει ο Αϊμάλ Φάιζι στους δημοσιογράφους.
Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Καρζάι έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.