Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Οχι» από Σ. Αραβία στον ΟΗΕ


Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να καταλάβει την έδρα της, ως μη μόνιμο μέλος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι το Σώμα «έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά». Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, «η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί παρά να μην καταλάβει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού εισαχθούν μεταρρυθμίσεις και προτού δοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του στη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται ποιες πρέπει να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις.
Εως αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο διεθνής οργανισμός δεν είχε την παραμικρή πληροφόρηση για την εξέλιξη, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσον επρόκειτο να συζητήσει με τον βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας για το ζήτημα που προέκυψε. «Πιστεύω ότι κάποια κράτη- μέλη συζητούν το ζήτημα μεταξύ τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΒΒC, oι διπλωμάτες στον οργανισμό νιώθουν έκπληξη για τα νέα. Χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε «πιστεύουμε ότι η συμβολή της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν πολύ θετική αλλά κατανοούμε την απογοήτευσή της».
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν δικαίωμα βέτο, ενώ τα υπόλοιπα κράτη συμμετέχουν στο Σώμα σε εναλλασσόμενη βάση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται διχασμένο όσον αφορά τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σχετικά με το θέμα της Συρίας. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.