Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Μαζικές υποκλοπές NSA στη Γαλλία

Οι Αμερικανοί άκουγαν τις συνομιλίες Γάλλων υπηκόων
AFP
ΠΑΡΙΣΙ. Μαζικές παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών Γάλλων υπηκόων πραγματοποιούσε η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας, NSA, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. Η είδηση έκανε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να καλέσει στο Κε ντ’ Ορσέ χθες για διαβουλεύσεις τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Παρίσι.
Η αποκάλυψη βασίστηκε σε έγγραφα που προήλθαν από τον πρώην πράκτορα της υπηρεσίας και σημερινό φυγά στη Ρωσία, Εντ Σνόουντεν. Σε αυτά περιγράφονται με λεπτομέρειες οι μέθοδοι παράνομης υποκλοπής συνομιλιών.
Μεταξύ των εκατομμυρίων σελίδων από διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, διαπιστώνεται ότι σε διάστημα τριάντα ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013, η NSA προχώρησε στη μαγνητοφώνηση 70,3 εκατομμυρίων συνομιλιών γαλλικών τηλεφωνικών κλήσεων.
Η υπηρεσία διαθέτει πολλές μεθόδους υποκλοπής. Οταν ορισμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί χρησιμοποιούνται στη Γαλλία, ειδικό ηλεκτρονικό σήμα εξασφαλίζει την καταγραφή τους. Το σήμα αυτό δίνεται όταν ακουστεί λέξη–κλειδί ή αυτή εμφανιστεί σε μήνυμα SMS.
Σύμφωνα με γνώστες της λειτουργίας της NSA, οι λέξεις–κλειδιά δεν αφορούν μόνο τρομοκρατικές πράξεις, αλλά οδηγούν και στην παρακολούθηση στελεχών επιχειρήσεων ή κυβερνητικών αξιωματούχων. Δεύτερο σύστημα παρακολούθησης «αλιεύει» λέξεις–κλειδιά στις διαδικτυακές επικοινωνίες, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στα υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς δεδομένων.
«Υπόθεση Λεονάρντα»
Εντονες επικρίσεις αντιμετωπίζει, στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για τον προσωπικό του χειρισμό της υπόθεσης της 15χρονης Λεονάρντα, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής για να απελαθεί μαζί με την οικογένειά της στο Κόσοβο.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την επιστροφή της Λεονάρντα στη Γαλλία, εφόσον η μικρή δεν θα συνοδεύεται από τους γονείς της. Η συμβιβαστική λύση του Γάλλου προέδρου δεν ικανοποίησε, όμως, καμία πλευρά της αντιπαράθεσης, με τη μικρή μαθήτρια να δηλώνει ότι δεν επιστρέφει χωρίς τους γονείς της και τη γαλλική Δεξιά να κατηγορεί τον πρόεδρο για υποχωρητικότητα απέναντι στην παράνομη μετανάστευση.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που είχε χαρακτηρίσει καθ’ όλα σύννομη και ηθικά αποδεκτή την απέλαση της οικογένειας Ντομπράνι, είπε: «Ο πρόεδρος Ολάντ προέβη σε γενναιόδωρη κίνηση, που τιμά τη χώρα μας. Οσοι σήμερα επικρίνουν, είναι οι ίδιοι που θα μας κατηγορούσαν για απραξία εάν δεν είχαμε κάνει τίποτα. Η γαλλική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει απόφαση για την οικογένεια Ντομπράνι και αυτή πρέπει να εφαρμοστεί. Η οικογένεια δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γαλλία».
Σε εγκύκλιό του, που απέστειλε χθες σε αστυνομικά τμήματα, ο κ. Βαλς σκληραίνει την υπάρχουσα απαγόρευση επέμβασης αστυνομικών οργάνων, εντεταλμένων να καταπολεμούν την παράνομη μετανάστευση, «στο πλαίσιο των σχολικών ωρών».
Την «υπόθεση Λεονάρντα» εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία δήλωσε χθες το πρωί ότι ο «πρόεδρος Ολάντ πάτησε το κουμπί λειτουργίας της ηλεκτρικής σκούπας λαθρομεταναστών, που θα τους φέρει όλους στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.