Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κογκρέσο και Ισραήλ πιέζουν τον Ομπάμα


AFP, Reuters
Εκτός από τη σκληρή γραμμή της Γαλλίας στο ιρανικό πρόβλημα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει τις ομόρροπες πιέσεις του Ισραήλ και του αμερικανικού Κογκρέσου.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Τζον Κέρι πέρασε δύσκολες ώρες στο Καπιτώλιο. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να πείσει τους καχύποπτους γερουσιαστές να αναβάλουν την προώθηση νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, καθώς κάτι τέτοιο απειλεί να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε δραματικότερους τόνους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, προειδοποίησε ότι «ο αμερικανικός λαός δεν θέλει μια πορεία προς τον πόλεμο» και ότι, αν υπονομευθούν οι διαπραγματεύσεις, «η εναλλακτική λύση είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης».
Ωστόσο οι αμφιβολίες πολλών, ισχυρής επιρροής, γερουσιαστών δεν φάνηκαν να κάμπτονται από την επιχειρηματολογία του Κέρι. «Η ενημέρωσή μας δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Κόρκερ. Αλλά και ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Τιμ Τζόνσον, δήλωσε ότι παρέμενε αναποφάσιστος αναφορικά με την προώθηση ή όχι των νέων κυρώσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιούσε από την Ιερουσαλήμ πως ενδεχόμενη προώθηση μιας «κακής συμφωνίας» μεταξύ της Δύσης και του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση, αντί να την αποτρέψει. Οπως ήταν επόμενο, ο Τζον Κέρι διαμαρτυρήθηκε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εξανίσταται για μια συμφωνία η οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ωστόσο η κυβέρνηση Νετανιάχου παρέμεινε ανένδοτη. «Δηλαδή, πρέπει να μη φωνάζουμε τη στιγμή που αυτοί (οι Ιρανοί) βγάζουν το μαχαίρι και να περιμένουμε μέχρι να μας σφάξουν;», διερωτήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Αμυνας, Γκιλάντ Ερντάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.