Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τριγμοί στο ΑKP λόγω Ερντογάν



Ενισχύει το προφίλ του πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία
Τη συνοχή του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούν οι τριβές στο εσωτερικό του, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους. Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν πήρε πρωτοβουλίες που προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις στους κύκλους ισλαμιστών, συντηρητικών, εθνικιστών και φιλελευθέρων. Οπως αναφέρει η Wall Street Journal, αυτού του είδους η δυσαρέσκεια λίγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για τη συνοχή του AKP, το οποίο μέσω της πειθαρχημένης στάσης του κατόρθωσε να αποσταθεροποιήσει την κοσμική πρωτοκαθεδρία του στρατού στην Τουρκία.
Η σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος έχει ενισχύσει πολλούς από τους κοινωνικούς του αντιπάλους. Οι πολυπληθείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού αποτέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση για τον Ερντογάν, αλλά δεν κατόρθωσαν να αυξήσουν τη δημοτικότητα της διχασμένης αντιπολίτευσης ή να πλήξουν την ισχύ της κυβέρνησης. «Οι επικρίσεις από το εσωτερικό του κόμματος του Τούρκου πρωθυπουργού έχουν αυξηθεί και δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και έντεκα χρόνια, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του Ερντογάν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές», σχολίασε ο Ναζ Μασράφ, πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος και αναλυτής στη Eurasia Group του Λονδίνου. «Δεν βελτιώνουν, όμως, τις προοπτικές της αντιπολίτευσης και δεν υποσκάπτουν τη δημοτικότητα του AKP», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η πιο επίμαχη κίνηση του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα ήταν η εκστρατεία για την κατάργηση των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία εξυπηρετούν μεγάλη μερίδα του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κινήματος, που υπολογίζεται ότι έχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υποστηρικτές στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται βουλευτές του AKP, εισαγγελείς και αστυνομικοί που έχουν συμβάλει στην άνοδο του κόμματος. «Εάν αυτή η πρωτοβουλία εφαρμοσθεί, τότε θα δημιουργηθεί μια συναισθηματική διάσπαση ανάμεσα στο κίνημα και στην κυβέρνηση», τόνισε ο Κεμάλ Ουζάκ, ακόλουθος του ηγέτη του Κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το Κίνημα έχει υποστηρίξει πως τα σχολεία αυτά είναι απαραίτητα για τους μαθητές που δεν εξυπηρετούνται πλήρως από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και έχει προειδοποιήσει ότι με το κλείσιμό τους η κυβέρνηση θα παραβίαζε τον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Οι εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, δεν οφείλονται μόνο στη σύγκρουση του Ερντογάν με το Κίνημα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει εξοργίσει τους φιλελεύθερους υποστηρικτές του, αφού, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ποινικοποίησε τη συγκατοίκηση των φοιτητών και φοιτητριών που δεν συνδέονται με τον δεσμό του γάμου. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν επίσης προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς είχε απολογηθεί για την υπερβολική καταστολή, αλλά την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επαινούσε τις δυνάμεις ασφαλείας για τον «επικό ηρωισμό» τους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή αποτελεί τον αποκλειστικό διαμορφωτή των κυβερνητικών πολιτικών και αγνοεί τις συμβουλές των αξιωματούχων της κυβέρνησής του. Πολλοί βουλευτές και αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως η αυστηρή και κάθετη στάση του Ερντογάν συνδέεται με την προσπάθειά του να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ πριν θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.