Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ανησυχία Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «κοινοποίησε απευθείας» στην τουρκική κυβέρνηση «την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την επιθυμία του τουρκικού λαού για ένα δικαιϊκό σύστημα δίκαιο και διαφανές» και την προσήλωση των Αμερικανών «στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία».
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και τρεις εβδομάδες με σκάνδαλο διαφθοράς μεγάλων διαστάσεων στο οποίο ενέχονται δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο απειλεί την ίδια τη θέση του τούρκου πρωθυπουργού. Το σκάνδαλο έχει οδηγήσει σε συλλήψεις επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων, προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης και ευρύ ανασχηματισμό. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, θεωρώντας ότι έχουν «ενορχηστρώσει» μέσω της έρευνας για το πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο «πραξικόπημα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι αναφέρθηκε στις «ανησυχίες» της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και χωρίς να βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκ των πραγμάτων, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, «είναι και παραμένει σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μία σειρά θεμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα συμμετέχει σε σειρά «διαπραγματευτικών διαδικασιών για τη συριακή κρίση», καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 Σύρους πρόσφυγες και μέρος της συριακής αντιπολίτευσης στο έδαφός της.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία και φυσικά εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε η Τζένιφερ Πσάκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.