Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Στο χείλος νέας κρίσης βρίσκεται η Αργεντινή


REUTERS,A.R.,AFP
H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ύψωσε την Παρασκευή λευκή σημαία στις αγορές.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να υπαγορεύσουν την πορεία της οικονομίας με πολιτικά διατάγματα, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την Αργεντινή. Επί δέκα χρόνια, η κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ είχε «καρφώσει» σε σταθερά επίπεδα την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου, προσπαθώντας να αποφύγει τη διαρροή κεφαλαίων. Σε πείσμα των σωρευόμενων οικονομικών δυσκολιών, η ίδια η Κίρχνερ απέκλειε κατηγορηματικά την ιδέα υποτίμησης του πέσο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο «θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους κερδοσκόπους πλουσιότερους». Ωστόσο, τα τεχνητά φράγματα που ύψωνε το κράτος δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις αδυσώπητες πιέσεις των αγορών. Το πέσο άρχισε να διολισθαίνει σταθερά εδώ και ένα χρόνο έναντι του δολαρίου και οι περιορισμοί στην απόκτηση συναλλάγματος οδήγησαν στην οργιαστική ανάπτυξη της «μαύρης» αγοράς.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε -στο 11%, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο 28%, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας- παρασύροντας το πέσο σε ελεύθερη πτώση: την περασμένη εβδομάδα, το εθνικό νόμισμα έχασε μέσα σε δύο ημέρες το 16% της αξίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002, στο φόντο της τρομερής οικονομικής κρίσης που συγκλόνισε τη χώρα, γκρεμίζοντας το παραδοσιακό, πολιτικό της σύστημα.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπάθησε να στηρίξει το πέσο, με μόνο αποτέλεσμα να σπαταλήσει 120 εκατ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Εφτασε μάλιστα στη σπασμωδική κίνηση να περιορίσει ασφυκτικά τις αγορές προϊόντων μέσω Διαδικτύου - επιτρέποντας μόνο δύο διαδικτυακές αγορές τον χρόνο, ύψους το πολύ 50 δολαρίων- σε μια ύστατη, απεγνωσμένη προσπάθεια συγκράτησης της φυγής κεφαλαίων. Τελικά, την Παρασκευή, η κυβέρνηση Κίρχνερ αναγκάστηκε να υψώσει λευκή σημαία στις αγορές: ανακοίνωσε ότι από αύριο, Δευτέρα, θα επιτρέπεται η αγορά δολαρίων στους λογαριασμούς καταθέσεων και θα μειωθεί δραστικά η φορολόγηση των αγορών δολαρίων.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η αναγκαστική αλλαγή στρατηγικής θα έχει ως συνέπεια την ταχύτερη υποτίμηση του πέσο, η οποία είναι πολύ πιθανό να πάρει τη μορφή του «σοκ», αντί της σταδιακής διολίσθησης. Κάτι τέτοιο αναμένεται να βελτιώσει γρήγορα την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών τομέων της αργεντίνικης οικονομίας -σιτηρά, σόγια, κρέατα, αυτοκίνητα κ.ά.- αλλά και να αυξήσει τις τιμές των εισαγόμενων καυσίμων και μηχανημάτων, με σοβαρό αντίκτυπο στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Η απειλή μιας νέας περιόδου αποσταθεροποίησης της Αργεντινής επιτείνεται από τα προβλήματα υγείας της Κριστίνα Κίρχνερ. Η πρόεδρος της χώρας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη την πρώτη δημόσια εμφάνισή της ύστερα από απουσία 42 ημερών, η οποία ενίσχυσε τη φημολογία για την κατάσταση της υγείας της. Η Κίρχνερ είχε εγχειριστεί στο κεφάλι τον περασμένο Οκτώβριο για αφαίρεση θρόμβου και αρκετοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται ποιος κυβερνά πραγματικά τη μεγάλη αυτή χώρα.

Το ζεύγος των Νέστορ και Κριστίνα Κίρχνερ σφράγισε μια ολόκληρη πολιτική εποχή της Αργεντινής, με την αντισυμβατική, οικονομική πολιτική του από το 2003, που ο σύζυγος της σημερινής προέδρου ήρθε στην εξουσία, ύστερα από τη μεγάλη κρίση που είχε προηγηθεί. Ολα δείχνουν όμως ότι αυτή η εποχή βαδίζει προς τη δύση της, φέρνοντας επί σκηνής τα παλιά, ξεχασμένα φαντάσματα που συνόδεψαν την αυγή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.