Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Μαθήματα Ισλάμ στα γερμανικά δημόσια σχολεία


The New York Times
Για πρώτη φορά τα γερμανικά δημόσια σχολεία προσφέρουν μαθήματα Ισλάμ σε μαθητές του δημοτικού, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικούς που έχουν επιμορφωθεί με κρατικά κονδύλια και ειδικά γραμμένα βιβλία. Στόχος των αξιωματούχων είναι να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν καλύτερα τη μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή ακραίων ισλαμικών σχολών σκέψης. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο κρατίδιο της Εσσης εντάσσονται σε μια ευρύτερη παραδοχή πως η Γερμανία, ύστερα από δεκαετίες αδιαφορίας, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αναγνωρίσει και να εξυπηρετήσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας εάν θέλει να επιτύχει κοινωνική αρμονία, να ξεπεράσει το δημογραφικό της πρόβλημα και να αποκρούσει μία δυνάμει απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η ανάγκη είναι παραπάνω από επείγουσα. Σύμφωνα με τους Γερμανούς αξιωματούχους σε θέματα ασφαλείας και εκτεταμένα δημοσιεύματα στα γερμανικά ΜΜΕ, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον δύο Γερμανοί στην Εσση, ένας από αυτούς μόλις 16 ετών, σκοτώθηκαν στη Συρία έχοντας προφανώς στρατολογηθεί από σαλαφιστές ιερείς στη Φρανκφούρτη.
Τέτοιου είδους υποθέσεις προκάλεσαν συναγερμό όχι μόνον επειδή ορισμένοι νέοι Γερμανοί αισθάνονται αποξενωμένοι και άρα ευάλωτοι σε πιθανή στρατολόγηση, αλλά και εξαιτίας του φόβου ότι θα εισαγάγουν τον αγώνα τους στη Γερμανία, μαζί με τις ικανότητές τους στη χρήση όπλων και εκρηκτικών, τις οποίες απέκτησαν σε απομακρυσμένα πεδία μάχης. Αλλες χώρες της Ευρώπης με διευρυνόμενες μουσουλμανικές μειονότητες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες, αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις ενσωμάτωσης και ριζοσπαστικοποίησης.
Ο κύκλος σπουδών της Εσσης τοποθετεί εντέλει τις ισλαμικές διδαχές στο ίδιο επίπεδο με παρόμοια κρατικά επιδοτούμενη επιμόρφωση πάνω στο καθολικό και το προτεσταντικό δόγμα. Προσφέροντας στους νεαρούς μουσουλμάνους μια βασική εισαγωγή σε θέματα Ισλάμ, από την πρώτη δημοτικού, δίνοντας έμφαση στα διδάγματά του περί ανεκτικότητας και αποδοχής, οι Αρχές ελπίζουν ότι θα θωρακίσουν τους νέους απέναντι σε πιο ακραίες θρησκευτικές απόψεις, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα αναγνώρισης της θρησκείας τους.
Οι γονείς έχουν την εναλλακτική να εγγράψουν τα παιδιά τους στις τάξεις θρησκευτικής εκπαίδευσης που προσφέρει η συνοικία τους. Ο Νουργκέλ Αλτούντας, που βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος της Εσσης στο υπουργείο Παιδείας του κρατιδίου, είπε ότι η συμμετοχή στις 29 τάξεις των περιοχών με έντονο μεταναστευτικό προφίλ ήταν ενθουσιώδης.
Για τις γερμανικές Αρχές η αντιμετώπιση της επέκτασης πιο ακραίων θρησκευτικών απόψεων αποτελεί δύσκολο πρόβλημα. Προς το παρόν, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν στενά τουλάχιστον 4.500 σαλαφιστές το 2011, 5.500 το 2012, ενώ σημαντική αύξηση φαίνεται ότι υπήρξε το 2013, αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.