Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τον Μάιο η οριοθέτηση των προς παραχώρηση οικοπέδων πετρελαίου


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στον 6ο όροφο του υπουργείου Ενέργειας στην οδό Μεσογείων βρίσκονται από χθες τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη. Η νορβηγική εταιρεία PGS παρέδωσε χθες στο ΥΠΕΚΑ τα υψηλής ποιότητας δεδομένα των δύο περιοχών, τα οποία και αποτελούν πλέον περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι από χθες και για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια πλήρη βάση δεδομένων για 30 χιλιάδες χιλιόμετρα ομογενοποιημένου πλήρους δικτύου γεωφυσικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότιας Κρήτης. Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject» πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμη στις πετρελαϊκές εταιρείες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το data room θα παρουσιαστεί στο Χιούστον στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό συνέδριο στον κόσμο, όπου θα συμμετάσχουν 17.000 στελέχη που εκπροσωπούν περισσότερες από 1.000 εταιρείες. Παράλληλα, παρουσιάσεις θα γίνουν σε Λονδίνο και Οσλο.

Η ολοκλήρωση της ερμηνείας των δεδομένων σε Ιόνιο και Κρήτη αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Μάιο θα έχει προχωρήσει και η χάραξη των προς παραχώρηση οικοπέδων, με στόχο το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου να ξεκινήσουν και οι διαγωνισμοί. Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης απέστειλε ήδη επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους πρέσβεις ξένων κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επίσημη πρόσκληση για τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας. Οι επαφές των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΕΚΑ με πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζονται με πλέον πρόσφατη την προ διημέρου επίσκεψη στην Αθήνα του ινδικού κολοσσού ΟNGC. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ μεταφέρουν το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν ονόματα σε αυτήν την κρίσιμη, όπως τη χαρακτηρίζουν φάση.

Στο συνέδριο, πάντως, της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 40 πετρελαϊκών εταιρειών μεταξύ των οποίων οι Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom και Petronas.

Aπό την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα στη Ν. Ιταλία και την Αλβανία. Η ερμηνεία των δεδομένων που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού.

Πιο ξεκάθαρη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, είναι η εικόνα για την περιοχή του Ιονίου και αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχει συσχέτιση με τις γεωλογικές δομές στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου ήδη έχουν βεβαιωθεί αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Shell και η Petronas. Ως περισσότερο υποσχόμενη περιοχή εμφανίζεται η ζώνη των Παξών (ΒΔ Παξοί, δυτικά της Κέρκυρας) που έχει συγγενική δομή πετρωμάτων με την αποκαλούμενη Απουλία Ζώνη στη νότια Ιταλία, τη θαλάσσια περιοχή από το Λέτσε ώς το Μπάρι και τη Φότζια, όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο. Δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή το Κατάκολο, που προσομοιάζει με την περιοχή Kraps-Marinez Roscovec στη νότια Αλβανία και τρίτη τα Ιωάννινα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα κοιτάσματα Δέλβινο και Κούτσοβο, επίσης στη νότια Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.