Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Οι άνθρωποι του Γκιουλέν «ξηλώνονται»

Η κυβέρνηση Ερντογάν αντεπιτίθεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί
Bloomberg, Reuters, AFP, A.P.
ΑΓΚΥΡΑ. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας θα συνεχίσει να «ξηλώνει» τα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν που έχουν διεισδύσει στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη, όπως δήλωσε χθες το μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, Οσμάν Τσαν. Περιγράφοντας με απόλυτη σαφήνεια την οργάνωση του Γκιουλέν ως αντίπαλο, ο Τσαν είπε ότι «αν καταφέρουμε να καταστρέψουμε την οργάνωση αυτή, έχουμε σώσει τη Δημοκρατία».
Διαφορετική ήταν η έμφαση στο ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο οι απολύσεις αστυνομικών υπαλλήλων, στο πλαίσιο του περίφημου «ξηλώματος», «προξενούν ανησυχία». «Οι ενέργειες αυτές υποσκάπτουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και την ικανότητα της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας να διενεργούν ανεξάρτητες έρευνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί. Ο Μπαγί προσέθεσε ότι, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κριτήρια ένταξης, στα οποία περιλαμβάνεται και το κράτος δικαίου, και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες διαφθοράς «με διαφάνεια και αμεροληψία».
Οι έρευνες για διαφθορά κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίες οδήγησαν σε σύλληψη των γιων τριών υπουργών, διεξάγονταν με πλήρη μυστικότητα επί 15 μήνες. Οταν οι εισαγγελείς και η αστυνομία προχώρησαν στον καταιγισμό συλλήψεων στις 17 Δεκεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».
«Είναι εγκληματίες. Οι αστυνομικοί, οι δικαστές και οι εισαγγελείς», δήλωσε χθες ο Τσαν, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του ρήγματος που έχει ανοίξει ανάμεσα στους πάλαι ποτέ συνεργάτες. Το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν επί σειρά ετών σύμμαχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και ελέγχει δίκτυο σχολείων, διαφώνησε με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, στην οποία περιλαμβανόταν η τήρηση αποστάσεων από το Ισραήλ, καθώς και με τις διαπραγματεύσεις του Ερντογάν με τους Κούρδους της Τουρκίας, που έχουν στόχο τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης. Η απόφαση του Ερντογάν να κλείσει τα φροντιστήρια που ήλεγχε ο Γκιουλέν επιβεβαίωσε την ψύχρανση των μεταξύ τους σχέσεων.
Ο Τσαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος του πρωθυπουργού, κατηγόρησε τα πιο μαχητικά μέλη του δικτύου Γκιουλέν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. «Εχουν τη δική τους ατζέντα, η οποία σίγουρα δεν ταιριάζει με τη Δημοκρατία», είπε. «Οταν απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους, η κυβέρνηση πρέπει να τους σύρει στα δικαστήρια ώς το τέλος».
Χθες, η εισαγγελία της Σμύρνης διεύρυνε το πεδίο των ερευνών διατάσσοντας την κράτηση αξιωματούχων των κρατικών σιδηροδρόμων. Η κυβέρνηση απάντησε παύοντας από τα καθήκοντά τους τούς αξιωματικούς που διέταξαν τις συλλήψεις.
Επίσης, χθες απεπέμφθη ο υπαρχηγός της αστυνομίας Μουαμέρ Μπουτσάκ και οι αστυνομικοί διοικητές της Αγκυρας και της Σμύρνης. Παράλληλα, κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αυξάνει την επιρροή της κυβέρνησης στον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων.
Ο Οσμάτ Τσαν υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν «ελέγχουν όλους τους κόμβους» του τουρκικού δικαστικού συστήματος, παρόλο που αποτελούν μόλις το 15% του προσωπικού. «Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πιθανή εναλλακτική για την απομάκρυνσή τους», υποστήριξε.
Μεταξύ των συλληφθέντων του Δεκεμβρίου βρίσκεται ο γιος του υπουργού Εσωτερικών, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν πολλά χρηματοκιβώτια γεμάτα μετρητά, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ, ο οποίος είχε 4,5 εκατ. δολάρια σε κουτιά παπουτσιών.
Η Χαλκμπάνκ είναι κεντρικός κρίκος των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν και, όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, θα εξακολουθήσει να παίζει αυτόν τον ρόλο. «Το ιρανικό κράτος έχει λογαριασμούς στη Χαλκμπάνκ, στους οποίους καταθέτουμε τα χρήματα από τις αγορές πετρελαίου και αερίου», είπε ο Μπαμπατζάν. «Η τράπεζα θα εξακολουθήσει να επιτελεί αυτή τη λειτουργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.