Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ανοίγει και πάλι το θέμα των μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η υπόθεση των μυστικών φυλακών της CIA αναζωπυρώθηκε στην Πολωνία έπειτα από ένα άρθρο της "Ουάσινγκτον Ποστ" που υποστήριζε χθες ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε καταβάλει το 2003 στους Πολωνούς 15 εκατ. δολάρια για να εγκαταστήσουν μια φυλακή στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πράκτορες της CIA κατέβαλαν στην πολωνική υπηρεσία πληροφοριών 15 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή για την εγκατάσταση στο Στάρε Κιέζκουτι (βόρεια Πολωνία) ενός μυστικού κέντρου κράτησης υπόπτων για τρομοκρατία.
"Μια κρύα μέρα στις αρχές του 2003, δύο υψηλόβαθμοι πράκτορες της CIA έφθασαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να πάρουν δύο μεγάλα κουτιά από χαρτόνι που περιείχαν 15 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, τα οποία είχαν φθάσει με διπλωματικό ταχυδρομείο από τη Γερμανία. Οι δύο άνδρες έβαλαν τα κουτιά μέσα σ' ένα αυτοκίνητο και διέσχισαν την πόλη μέχρι το γενικό επιτελείο της πολωνικής υπηρεσίας πληροφοριών", αφηγήθηκε η "Ουάσινγκτον Ποστ".
Οι αποκαλύψεις αυτές χαρακτηρίσθηκαν "γελοίες" και "αντάξιες ενός χολιγουντιανού σεναρίου" από τον Λέζεκ Μίλερ, τον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας.
Σύμφωνα όμως με το γερουσιαστή Γιόζεφ Πινιόρ, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το θέμα αυτό, αντιθέτως "εκθέτουν την Πολωνία, η οποία συμπεριφέρθηκε σαν μια μπανανία" έναντι των ΗΠΑ.
Ο Αντρέι Σερεμέτ, ο επικεφαλής της πολωνικής εισαγγελίας ο οποίος συνεχίζει να ερευνά αυτή την υπόθεση, δήλωσε από την πλευρά του πως οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας είναι "εντυπωσιακές, αλλά όχι απαραίτητα αξιόπιστες".
Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Πολωνία αναγκάσθηκε να λογοδοτήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις κατηγορίες ενός Παλαιστινίου και ενός Σαουδάραβα, οι οποίοι υποστηρίζουν πως βασανίσθηκαν στο έδαφός της πριν μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο.
Οι δύο που έχουν καταθέσει την προσφυγή, ο 42χρονος Παλαιστίνιος Αμπού Ζουμπάινταχ και ο 48χρονος Σαουδάραβας Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, ελπίζουν ότι η Βαρσοβία θα καταδικασθεί για "απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση" και παράνομη στέρηση ελευθερίας.
Ενώπιον του δικαστηρίου, η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την ουσία της υπόθεσης, καλυπτόμενη πίσω από το "απόρρητο των ανακρίσεων", καθώς η πολωνική δικαιοσύνη έχει αρχίσει από το 2008 μια έρευνα για τα γεγονότα αυτά, η οποία συνεχίζεται.
Έπειτα απ' αυτή την ακροαματική διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρχισε τις διαβουλεύσεις και η απόφασή του δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν περάσουν πολλοί μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.