Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Με επανεξέταση των διμερών σχέσεων απειλεί τη Μόσχα η Ε.Ε.


Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε σήμερα να επανεξετάσει εφ' όλης της ύλης τις σχέσεις της με τη Ρωσία εάν η Μόσχα δεν προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.
«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την κατεπείγουσα σύνοδό τους για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν την απόφαση να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας, εξαιτίας της εισβολής της στην Κριμαία.
Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.
«Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας) καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απειλή επιβολής κυρώσεων από πάρα πολλές πλευρές, ωστόσο ο ίδιος είναι της γνώμης ότι θα πρέπει τώρα να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία στο διάλογο.
Πρόσθεσε ότι αυτό το έργο πρέπει να το αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στους οποίους συμμετέχει η Ρωσία.
Ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη προς ανάφλεξη και δραματική» την κατάσταση στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να καταβάλει προσπάθειες για μια ειρηνική λύση, καθώς «κανείς μας δεν θέλει πόλεμο».
Οπως σημείωσε ο ίδιος, η Ευρωπαική Ενωση καταδίκασε σαφώς τη στάση της Ρωσίας, ωστόσο δεν υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες και μια στρατιωτική απάντηση θα ήταν λάθος, διότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός της ειρήνης.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας στη συνέντευξή του πως, εξαιτίας της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Ρωσίας, η χώρα του, ως προεδρεύουσα εφέτος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο, διαμήνυσε πως «ο Ψυχρός Πόλεμος» πρέπει να παραμείνει εκεί που είναι η θέση του, δηλαδή στα βιβλία της ιστορίας.
Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση.
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.
«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.
Μόσχα: «Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί»
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η Ρωσία τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.
Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.
«Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».
Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.
Ντράγκι: «Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωζώνη»
Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωζώνη, αν και η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από τη χώρα αυτή είναι «σχετικά περιορισμένη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Από οικονομική και δημοσιονομική άποψη, οι συναλλαγές της ευρωζώνης (με την Ουκρανία) είναι μικρές. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι λοιπόν σχετικά περιορισμένες», δήλωσε ο Ντράγκι.
«Παρόλα αυτά οι γεωπολιτικές παράμετροι της κατάστασης αυτής είναι εντελώς διαφορετικές. Θα μπορούσαν να έχουν μια δύναμη και μια ικανότητα να επηρεάσουν τα γεγονότα και τα στατιστικά δεδομένα που μόλις σας παρέθεσα» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με πολλή προσοχή γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ευρύτερο από τη νομισματική πολιτική, το οποίο όμως θα μπορούσε επίσης να έχει επίδραση στην οικονομία», κατέληξε ο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.