Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Συζήτηση: 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα





«Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Από το «ΟΧΙ» στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη Έρογλου» ήταν το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε ο σύνδεσμος εθνοφυλάκων «Ακρίτες» στη Λεμεσό στις 24 Μαρτίου. Εισηγητές στη συζήτηση ήταν ο πρέσβης ε.τ., Περικλής Νεάρχου, και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, κύριος Χρήστος Ιακώβου. Ο κύριος Νεάρχου αναφέρθηκε στην επικίνδυνη πορεία που έλαβε το κυπριακό λόγω των λανθασμένων και κακών  χειρισμών των κυβερνήσεων. Τόνισε ότι η προδιαγραφόμενη λύση με βάση το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου θα θέσει τις βάσεις τουρκοποίησης της Κύπρου και του οριστικού αφανισμού του κυπριακού ελληνισμού. Συνεπώς κατέληξε ο κύριος Νεάρχου θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση του κοινού για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Ο κύριος Ιακώβου  ανάλυσε τους χειρισμούς των κυβερνήσεων Παπαδόπουλου, Χριστόφια και Αναστασιάδη από το δημοψήφισμα και εντεύθεν αναφερόμενος σε μία σειρά σφαλμάτων που λειτούργησαν συσσωρευτικά για να καταλήξουμε προσφάτως στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου. Ο κύριος Ιακώβου επισήμανε την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού που αρχικά παγίδευσε την δική μας πλευρά στην αποδοχή της επιδιαιτησίας, των χρονοδιαγραμμάτων και των ξεχωριστών δημοψηφισμάτων στη συνάντηση της Νέας Υόρκης το Φεβρουάριο του 2004 και στη συνέχεια στους κακούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΟΧΙ μετά το δημοψήφισμα. Ιδιαίτερα, ο κύριος Ιακώβου, στάθηκε στην απροθυμία του Τάσσου Παπαδόπουλου να προχωρήσει σε αναθεώρηση στρατηγικής, μετά το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα σταδιακώς να ακυρωθεί η δυναμική του ΟΧΙ και να κυριαρχήσει στο τέλος η αντίθετη πολιτική.    

1 σχόλιο:

  1. Η συντριπτική πλειοψηφία του 76% στο ΟΧΙ το 2004, όπλισε την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τεράστια δύναμη ούτως ώστε να απεμπλακεί η πλευρά μας απο τα αδιέξοδα της Διζωνικής Δικοινωτικής Ομοσπονδίας. Αυτό που απρομένει να απαντηθεί είναι αν η τότε κυβέρνηση και οι ακόλουθες της διαχειρίστηκαν λανθασμένα την απόφαση του λαού ή αν πίστη τους σε αυτού του είδους λύση μας έφερε όσον ποτέ προηγουμένως ένα βήμα πριν στην πολυπόθητη γι' αυτούς λύση της ΔΔΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.