Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα του ΚΥΚΕΜ «Κράτος και Διαφθορά»





Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) διοργάνωσε στις 11 Απριλίου στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό ημερίδα, η οποία έγινε πόλος έλξης πολλών ακροατών, με θέμα: «Κράτος και Διαφθορά στην Κύπρο: Ο ρόλος της Κοινωνίας Πολιτών». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο νομικός-εγκλματολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΥΚΕΜ, Δημήτρης Σαββίδης, ο οικονομολόγος-λογιστής, Όμηρος Αλεξάνδρου, και ο νομικός, Μιχάλης Παρασκευάς.
Ο κύριος Σαββίδης ανέπτυξε το θέμα: «Η διαφθορά μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικο-ιστορικής εξέλιξης των πολιτειακών θεσμών στην Κύπρο». Στην εισήγησή του ο κύριος Σαββίδης τόνισε ότι κοινωνικά ζητήματα όπως η διαφθορά δεν μπορούν να εξεταστούν αποκομμένα από το παρελθόν και το μέλλον, αν θα πρέπει να βρούμε λύσεις στη φαινομενικά απρόβλεπτη πορεία της κοινωνίας μας προς τα παθογενή αδιέξοδα.  Η διαδικασία αυτή περνά μέσα από την ορθή ανάγνωση και ανάλυση της ιστορικής μας εξέλιξης ως σώμα πολιτών. Υπό αυτή την έννοια, τόνισε ο κύριος Σαββίδης, το ζήτημα της διαφθοράς είναι συνυφασμένο με την πορεία μας ως λαός προς την ανάπτυξη των βασικών θεσμών και λειτουργιών του κράτους μας. Για την καλύτερη ανάλυση αυτού του θέματος, κατέληξε ο κύριος Σαββίδης, σημαντική αξία θα είχε, λοιπόν, η βαθύτερη κατανόηση του ρόλου που παίζει η πολιτική μας παράδοση στην ιστορική εξέλιξη της δημοκρατικής θεωρίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της διαφθοράς, ως συνυφασμένη με τα δημοκρατικά ελλείμματα που συστηματικά βιώνουμε στην πολιτειακή μας οργάνωση.
Ο κύριος Αλεξάνδρου ανέπτυξε το θέμα: «Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ως προάγγελος της σημερινής οικονομικής κρίσης». Στην ομιλία του ο κύριος Αλεξάνδρου τόνισε πως η Διαφθορά και η Διαπλοκή είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας. Κανένα κράτος και καμία κοινωνία δεν μπόρεσε ποτέ να δει προκοπή αν προηγουμένως δεν πέτυχε να περιορίσει στο ελάχιστο τα φαινόμενα αυτά. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κύριο Αλεξάνδρου, το φαινόμενο της διαφθοράς και της διαπλοκής έχει πάρει καλπάζουσες διαστάσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει την Κύπρο στην σημερινή οικονομική κατάρρευση. Οι εκάστοτε Κυβέρνηση, Βουλή, κρατικοί αξιωματούχοι και χειραγωγημένη Κυπριακή Δικαιοσύνη, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με τα Κόμματα και τους εταίρους τους τραπεζίτες και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες και καταδυναστεύουν τους κύπριους πολίτες οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν απαθείς σε αυτά τα φαινόμενα. Ο κύριος Αλεξάνδρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να έχει μέλλον η Κύπρος πρέπει οι πολίτες της να ωριμάσουν πολιτικά, να αφήσουν τον καναπέ και να αντιδράσουν ανάλογα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Κύπρου δεν είναι οι ξένοι, ο μεγαλύτερος εχθρός μας βρίσκεται εντός των τειχών και ακούσει στο όνομα κομματοκρατία.
Τέλος, η ομιλία του κυρίου Παρασκευά περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της αποδεδειγμένης κακοδιαχείρισης που τυγχάνει διαχρονικά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έγινε αναφορά στις Ετήσιες Εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας στις οποίες γινόταν ξεκάθαρα λόγος για διαχείριση που ήταν ενάντια των συμφερόντων του Ταμείου.  Τέθηκε η διαχρονική αντισυνταγματικότητα των πράξεων του κράτους καθώς επίσης και του ίδιου του νόμου όσον αφορά την διοίκηση του σε σχέση με την παραβίαση του άρθρου 9 του Συντάγματος. Σύμφωνα με τον κύριο Παρασκευά τίθεται πλέον επιτακτικά το θέμα της άμεσης και δημοκρατικής συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τροποποίηση του νόμου ώστε να είναι συμβατός με τις επιταγές του άρθρου 9. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.