Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Διώξεις ΗΠΑ κατά Κινέζων χάκερ


MICHAEL S. SCHMIDT / THE NEW YORK TIMES
Ο Ερικ Χόλντερ, υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών (αριστερά) και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ακούν με προσοχή τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και προσπαθούν να εξηγήσουν πώς οι Κινέζοι χάκερ υπέκλεπταν από τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς μυστικά, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν ωφέλιμα στους Κινέζους ανταγωνιστές τους ή εξαπέλυαν κυβερνοεπιθέσεις.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΗΠΑ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι απήγγειλε διώξεις εναντίον πέντε μελών του Κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού, τα οποία κατηγορεί για την κλοπή εμπορικών μυστικών από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως η πυρηνική και ηλιακή ενέργεια, η μεταλλουργία κ.ά. Πρόκειται, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, για την πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων για εμπορική κατασκοπεία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Η. Χόλντερ ο νεότερος, ανακοίνωσε τις εξελίξεις χθες το πρωί. Χθες αποχαρακτηρίστηκαν και τα σχετικά απόρρητα έγγραφα και έτσι έγιναν γνωστές οι επωνυμίες των αμερικανικών εταιρειών που έπεσαν θύματα της δραστηριότητας των Κινέζων χάκερ. Πρόκειται για έξι αμερικανικές εταιρείες ανάμεσα στις οποίες η United States Steel Corp, Alcoa Inc, Allegheny Technologies Inc,Westinghouse και άλλες, όπως εξάλλου και ένα εργατικό συνδικάτο.
Ομως δεν είναι η μοναδική υπόθεση που έγινε γνωστή χθες. Σε μία δεύτερη υπόθεση, το υπουργείο Δικαιοσύνης επρόκειτο να ανακοινώσει τις διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον ατόμων τα οποία έκαναν χρήση ενός λογισμικού εξειδικευμένου για επιχειρήσεις χάκινγκ και ονομάζεται Μπλακσέιντς. Το εν λόγω λογισμικό επιτρέπει στους χάκερ να ελέγχουν εξ αποστάσεως τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η ανακοίνωση για την άσκηση διώξεων εναντίον Κινέζων αναμένεται να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα ένταση στις σχέσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων που τα τελευταία χρόνια αλληλοκατηγορούνται τόσο δημοσίως όσο και πίσω από κλειστές πόρτες για τη χρήση στρατιωτικών «εργαλείων» προκειμένου να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις ή να φέρουν σε πέρας επιχειρήσεις χάκινγκ. Ομως η αμερικανική κίνηση δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τις προσπάθειες ξένων κυβερνήσεων να σαμποτάρουν αμερικανικές εταιρείες.

Hδη από το 2013, όταν ήρθε στη δημοσιότητα η έκταση των κινεζικών εικονικών επιθέσεων σε αμερικανικές εταιρείες, πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έβαζαν στο στόχαστρο τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αντί άλλης αποδείξεως, υποδεικνύουν μία έκθεση η οποία ήρθε στη δημοσιότητα από τη Mandiant, μία αμερικανική εταιρεία ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποδεικνύει ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η κινεζική κυβέρνηση. Η έκθεση αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών εξαπολύονται από μία μονάδα του κινεζικού στρατού. Ειδικότερα, οι αναλυτές της Mandiant έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις οργανώνονταν και εξαπολύονταν από κινεζικές ομάδες χάκερ, που ήταν γνωστές στα θύματά τους στις ΗΠΑ ως «η ομάδα της Σαγκάης» ή «Comment Crew» και είχαν την έδρα τους σε κτίριο σε στρατιωτική βάση του κινεζικού στρατού, στη Σαγκάη.

Τον Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε δημιουργήσει ένα είδος «περάσματος» στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών της Huawei, του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού που θεωρείται σημαντική απειλή στις ΗΠΑ. Επίσης έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία κατάφερε να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τουλάχιστον 20 ομάδες Κινέζων χάκερ ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και κάποιες ομάδες του κινεζικού στρατού. Οι ομάδες αυτές είχαν καταφέρει να διεισδύσουν σε αμερικανικά κυβερνητικά δίκτυα και εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και η Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.