Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η Ε.Ε. ζητεί ενιαία τιμή ρωσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη

REUTERS

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ετινγκερ με τον Πολωνό πρωθυπουργό Τουσκ, μετά τη συνάντησή τους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ενέργεια
ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ενιαία τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε χθες ο επίτροπος Ενέργειας της Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ, επισημαίνοντας ότι οι κοινές ευρωπαϊκές υποδομές φυσικού αερίου πρέπει να περιλαμβάνουν την Ουκρανία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή του σύσκεψη με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, που προωθεί τη δημιουργία ευρωπαϊκής ενεργειακής ένωσης και την από κοινού αγορά ρωσικού αερίου.
«Το παιχνίδι του “διαίρει και βασίλευε” που προτείνει η Μόσχα δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο κ. Ετινγκερ. Σήμερα, τα κράτη της Ευρώπης αγοράζουν ρωσικό αέριο βάσει διμερών συμφωνιών με τη Μόσχα, με διαφορετικές τιμές πώλησης.

Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, πρέπει να αποκτήσει πανευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, που θα περιλαμβάνει ενισχυμένες υποδομές διακίνησης μεταξύ κρατών. «Οι υποδομές φυσικού αερίου και ενεργειακών εξαγωγών πρέπει να αποκτήσουν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα», κατέληξε ο κ. Ετινγκερ.

Στο μεταξύ, πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 17 δισ. δολαρίων ενέκρινε αυτή την εβδομάδα το ΔΝΤ για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Η οικονομική βοήθεια του Ταμείου συνοδεύεται, όμως, από αυστηρούς όρους, όπως την αύξηση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου κατά 56%, αλλά και τη συρρίκνωση των χρεών της ουκρανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz, έως την οριστική τους αποπληρωμή το 2018.

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το Κίεβο θα πρέπει επίσης να έχει άρει κάθε περιορισμό στην ανταλλαγή ξένων νομισμάτων, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά 2% τον χρόνο, έως το 2016, κυρίως μέσω περικοπών δαπανών.

Τέλος, το ΔΝΤ απαιτεί από την Ουκρανία την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την αντίσταση στις απαιτήσεις των συντεχνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.