Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δεν επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ - Γερμανίας

DAVID E. SANGER / THE NEW YORK TIMESΕΕ
Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών –σχέσεων, οι οποίες καθηλώθηκαν σε νεκρό σημείο ύστερα από την αποκάλυψη ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία, NSA, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Αγκελα Μέρκελ– δεν απέφερε απτά αποτελέσματα. Αυτό ανέφεραν Γερμανοί αξιωματούχοι καθώς η καγκελάριος κατευθυνόταν προς την Ουάσιγκτον για τη χθεσινή συνάντηση κορυφής με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η αποτυχία των σχετικών συνομιλιών οδήγησε σε πικρές αλληλοκατηγορίες, καθώς αξιωματούχοι των δύο χωρών έδιναν διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις. Παράλληλα, θέτει ευρύτερης σημασίας ζητήματα, τη στιγμή που Ομπάμα και Μέρκελ προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη πως είναι σύμφωνοι στη γενική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Δύση έναντι της Ρωσίας ώστε να την τιμωρήσουν για τις κινήσεις της στην Ουκρανία και να συγκρατήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο μέλλον.

Δεδομένων των σημαντικών διαφορών εντός της Ε.Ε. ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας, η προσπάθεια συντονισμού Ουάσιγκτον και Βερολίνου «θέτει τις σχέσεις μας στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών στην πιο δύσκολη δοκιμασία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», εκτιμούσε προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για την αμερικανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν, όπου του ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των επτά παρατηρητών του ΟΑΣΕ, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Τρεις εκ των αιχμαλώτων παρατηρητών είναι Γερμανοί.

Η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της κ. Μέρκελ για πάνω από δέκα χρόνια προκάλεσε μόνο φευγαλέο δημοσιογραφικό θόρυβο στις ΗΠΑ. Αντίθετα, στη Γερμανία παραμένει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Μετά την αποκάλυψη, ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι δεν θα παρακολουθούνται στο εξής οι επικοινωνίες της κ. Μέρκελ, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για άλλους Γερμανούς αξιωματούχους και δεν αναφέρθηκε στο μέλλον των επιχειρήσεων της NSA στη Γερμανία. Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο φιλοξενεί ένα μεγάλο σταθμό ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Επί αρκετούς μήνες, Γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν πως η καγκελάριος δεν μπορούσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα των παρακολουθήσεων, ώστε να υπάρξει «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ συμμάχων». Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο προτού καλά καλά αρχίσουν. Η Γερμανία απαίτησε μία συμφωνία που θα απαγόρευε στις ΗΠΑ να ασκούν κατασκοπεία στο έδαφός της. Αυτή η απαίτηση οδήγησε στην ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ της συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις, και του Γερμανού ομολόγου της, Κρίστοφ Χόισγκεν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η κ. Ράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες για τη μη άσκηση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων με κανέναν από τους στενούς τους συμμάχους, ούτε καν με τα μέλη της ομάδας που έχει πολιτογραφηθεί ως «Τα Πέντε Μάτια» (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) με τα οποία μοιράζονται σχεδόν το σύνολο των μυστικών πληροφοριών. Πρόσθεσε, δε, ότι μια παρόμοια συμφωνία με τη Γερμανία θα αποτελούσε προηγούμενο, το οποίο θα οδηγούσε στην έγερση παρόμοιων αξιώσεων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.