Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Επανεξετάζεται η αμερικανική αντιτρομοκρατική στρατηγική


MICHAEL R. GORDONMAY / THE NEW YORK TIMES
Με σλόγκαν και πλακάτ διαδήλωσαν στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα ακτιβιστές, διεκδικώντας την επιστροφή των απαχθέντων κοριτσιών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΗΠΑ
Η απαγωγή 200 και πλέον μαθητριών στη Νιγηρία έχει οδηγήσει σε νέες συζητήσεις κατά πόσον ήταν ορθή η αντιτρομοκρατική στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη διάρκεια της θητείας της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών. Στο επίκεντρο του διαλόγου που διεξάγεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα είναι κατά πόσον είναι η ώρα να κηρυχθεί επισήμως η ομάδα ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση». Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση της ένταξης της οργάνωσης στη διεθνή λίστα τρομοκρατών συνιστά απόδειξη ότι η κ. Κλίντον δεν ήταν αρκετά σκληρή στην αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ. Αλλοι ωστόσο θεωρούν ότι το ζήτημα πολιτικοποιείται τόσο έντονα εξαιτίας της πιθανολογούμενης υποψηφιότητας Κλίντον για την προεδρία το 2016. Η συζήτηση είχε ήδη ξεκινήσει το 2011 και το 2012 εν μέσω ανησυχίας για τις επιθέσεις της οργάνωσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτιμούσαν να χαρακτηρισθεί η οργάνωση τρομοκρατική λόγω του ρόλου της Μπόκο Χαράμ στην αυξανόμενη βία στη Νιγηρία και επειδή οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών άφηναν υπόνοιες για σχέσεις μελών της οργάνωσης με την Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μαγκρέμπ.

Ενα τέτοιο βήμα θα καθιστούσε παράνομο για κάθε άτομο στις ΗΠΑ να παράσχει «υλικό ή πόρους» στην οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα θα προσείλκυε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη δράση της κυβέρνησης.

Ο Τζόνι Κάρσον όμως, ο οποίος ήταν αναπληρωτής ΥΠΕΞ για αφρικανικές υποθέσεις κατά την περίοδο 2009-2013, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είχε αντιταχθεί στην κήρυξη της οργάνωσης ως τρομοκρατικής «για έξι ή επτά διαφορετικούς λόγους». Ο κ. Κάρσον εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια ενέργεια θα συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην οργάνωση και θα τη βοηθούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων εξτρεμιστών. Παράλληλα, εξήγησε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα νομιμοποιούσε μια βίαιη καταστολή εκ μέρους των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας σε μια χρονική στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τούς ζητούσαν να αποφύγουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα μας εναρμόνιζε με μια εσφαλμένη στρατηγική ασφαλείας της Νιγηρίας», ανέφερε. Διατυπώθηκε εξάλλου ο φόβος ότι η οργάνωση θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρό της τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Η νιγηριανή κυβέρνηση ήταν εξίσου αντίθετη με αυτό το βήμα, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η θέση της Μπόκο Χαράμ.

Υστερα από εκτεταμένη συζήτηση, βρέθηκε πεδίο συμβιβασμού: τρία στελέχη της οργάνωσης χαρακτηρίστηκαν διεθνείς τρομοκράτες, όχι όμως η Μπόκο Χαράμ στο σύνολό της. Ο κ. Κάρσον αρνήθηκε να σχολιάσει το ρόλο της κ. Κλίντον, αλλά διευκρίνισε ότι όλοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, που «συμμετείχαν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων», συναίνεσαν στον συμβιβασμό. Εκπρόσωπος της κ. Κλίντον επίσης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για ένα σχόλιο γύρω από την υπόθεση.

Τον Νοέμβριο του 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε τελικά να βάλει την ετικέτα «τρομοκρατική οργάνωση» στην Μπόκο Χαράμ. Τότε ο κ. Κάρσον είχε αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού ΥΠΕΞ ηγείτο ο Τζον Κέρι.

Οταν ανακοινώθηκε η απόφαση, αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» θα αποθαρρύνει τους εθελοντές και θα ενημερώσει τον κόσμο ότι ΗΠΑ και Νιγηρία καταπολεμούν την «εξτρεμιστική βία».

Η Μπόκο Χαράμ είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους από την ίδρυσή της το 2009, καθώς επίσης και για ευρείας κλίμακας επιθέσεις εναντίον μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων, γυναικών και παιδιών. Πάντως ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, αρμόδιος σε θέματα αντιτρομοκρατικής δράσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέμεινε ότι η καθυστέρηση δεν υπονόμευσε τη συνεργασία με τους Νιγηριανούς.
Κινητοποίηση ομάδας διάσωσης
Αμερικανοί και Bρετανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στη Νιγηρία για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την απελευθέρωση των περισσοτέρων των 200 μαθητριών που κρατούνται όμηροι από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Aυτό ανακοίνωσαν χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ και το Φόρεϊν Οφις, χωρίς να διευκρινίζουν την ιδιότητα των μελών της αποστολής. Παράλληλα, η Ρόντα Φέργκιουσον-Ογκάστους, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ, απέφυγε να εξηγήσει πού ακριβώς στη χώρα βρίσκεται η ομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει την αποστολή μιας ομάδας αποτελούμενης από λιγότερους από δέκα στρατιωτικούς, ειδικούς του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλη του FBI.

«Μια ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων, που θα συμβουλεύσει και θα βοηθήσει τις νιγηριανές αρχές για να απαντήσουν στην απαγωγή άνω των 200 μαθητριών, έφθασε το πρωί στην Αμπούτζα», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η βρετανική ομάδα περιλαμβάνει διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Αμυνας. «Δεν θα λάβει μόνον υπόψη τα πρόσφατα επεισόδια, αλλά και τις μακροπρόθεσμες λύσεις κατά της τρομοκρατίας, ώστε να εμποδισθούν τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον και για να ηττηθεί η Μπόκο Χαράμ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα και η Γαλλία έχουν επίσης προτείνει τη βοήθειά τους, κυρίως μέσω των πληροφοριών, που συλλέγουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους δορυφόρους, και της αποστολής εμπειρογνωμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.