Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η διέλευση του αγωγού South Stream από την Ελλάδα στο επίκεντρο


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ τόνισε ότι στόχος της Gazprom είναι η βελτίωση των παροχών προς τους πελάτες της, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ενέργεια
«Για εμάς η νούμερο ένα αγορά παραμένει η ευρωπαϊκή και η Cazprom επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να το διευρύνει». Με τη δήλωση αυτή ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ από το βήμα του συνεδρίου του ΕΒC στην Αθήνα, επιχείρησε άνοιγμα στις σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. που δοκιμάζονται από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, χωρίς να παραλείψει πάντως ότι υπάρχει και η μεγάλη αγορά της Ασίας. Χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Gazprom με την Κίνα ως τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, με αξία σύμβασης 400 δισ. δολαρίων. «Τη σημασία της συμφωνίας θα την καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου και θα επηρεάσει και τις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Μίλερ, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι η Ευρώπη αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο της Gazprom.

O κ. Μίλερ ανέδειξε με την ομιλία του και τη σημασία των ασφαλών οδεύσεων, σημειώνοντας ότι στόχος της Gazprom είναι η βελτίωση των παροχών προς τους πελάτες της μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών. Η αναφορά συνδέθηκε με τον αγωγό South Stream -όχι τυχαία αφού η Ε.Ε. προβάλλει αντιρρήσεις σε μια σειρά από ρυθμιστικά θέματα- για τον οποίο ο κ. Μίλερ τόνισε ότι προχωράει χωρίς καμία απόκλιση χρονοδιαγράμματος και το πρώτο αέριο θα φτάσει στη Βουλγαρία στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, αν και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία με το Κίεβο, ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι ισχύει το «τελεσίγραφο» της Gazprom προς τη χώρα και ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα γίνονται μόνο ύστερα από προκαταβολή της αξίας του. Οπως είπε, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία έχει αλλάξει την πολιτική πληρωμών προς τη χώρα.

Στο θέμα του αγωγού South Stream αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης, απευθύνοντας εμμέσως αίτημα στην Gazprom να επανεξετάσει τη διέλευσή του από την Ελλάδα. Ο κ. Μανιάτης, αφού εξήρε την αξιοπιστία της Gazprom στον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο και την πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών, τόνισε ότι αυτή «θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή, με την κατασκευή και του κλάδου του South Stream προς την Ελλάδα, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια νέα, μοντέρνα και ασφαλέστερη οδό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα». Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είχε στο περιθώριο του συνεδρίου κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.