Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αυξάνει τον κατάλογο των κυρώσεων η Ε.Ε. για την Ουκρανία

27.11.2014
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε σήμερα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος 13 προσώπων και 5 «νομικών προσώπων», κυρίως πολιτικών κομμάτων, που εμπλέκονται στις εκλογές που διενεργήθηκαν από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Η απόφαση αυτή «είναι η απάντηση της ΕΕ» στις «εκλογές που οργάνωσαν οι αυτονομιστές και οι οποίες υπονόμευσαν την ισορροπία και την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Μινσκ» με το οποίο τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, υπογράμμισε η μία από τις πηγές αυτές.
Η ταυτότητα των προσώπων και των κομμάτων σε βάρος των οποίων θα επιβληθεί δέσμευση των τυχόν περιουσιακών τους στοιχείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απαγόρευση έκδοσης βίζας για την είσοδό τους ή τη μετακίνησή τους στην επικράτεια της ΕΕ δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σάββατο.
Έως σήμερα, στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ που έχει συσταθεί σχετικά με την ουκρανική κρίση περιλαμβάνονται 119 πρόσωπα, αυτονομιστές όπως και Ρώσοι αξιωματούχοι, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως για παράδειγμα ο επιχειρηματίας Αρκάντι Ρότενμπεργκ. Την ίδια ώρα σε 23 «νομικά πρόσωπα» που κατηγορούνται ότι παρείχαν υποστήριξη στους αντάρτες επιβλήθηκε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μέσω μιας γραπτής διαδικασίας αύριο. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που επιτεύχθηκε την 17η Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στις Βρυξέλλες που ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Οι υπουργοί καταδίκασαν σθεναρά τη διεξαγωγή, τη 2α Νοεμβρίου, των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα προπύργια των φιλορώσων ανταρτών, δηλαδή στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, χαρακτηρίζοντάς τις «παράνομες και στερούμενες νομιμοποίηση».
Οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών της ΕΕ «παρακολούθησαν επίσης (σήμερα) μία πρώτη παρουσίαση των προτάσεων» οι οποίες στοχεύουν στην εντατικοποίηση των πιέσεων εναντίον της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το Μάρτιο, ένα γεγονός που δεν αποδέχεται η ΕΕ, ανέφερε η διπλωματική πηγή.
«Προτείνεται μια πιο εκτενής απαγόρευση των επενδύσεων στην Κριμαία» προσέθεσε η πηγή αυτή, όμως αυτό πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προτού εξεταστεί μία οποιαδήποτε απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.