Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

“ISIS: Iraq, Syria, Middle East.. What is the next step..”

Εκδήλωση Ευρωβουλευτή κ. Δημήτρη Παπαδάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 

Papadakis Iakovou at EU parliament 1a LLLθέμα: “ISIS: IRAQ, SYRIA, MIDDLE EAST.. What is the next step..”
“Η εμφάνιση του ISIS μας αιφνιδίασε. Δεν το περίμενε κανείς”, παραδέχθηκε ο κ. Victor Boștinaru, Αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, παρατήρησε ο κ. Boștinaru, υπήρχε “πολύ καλό έδαφος” για τη δημιουργία της σουνίτικης τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ούτε οι Η.Π.Α, ούτε η Ε.Ε κατάφεραν να δράσουν προληπτικά. Η Διεθνής Συμμαχία, ανάφερε, προσπαθεί να περιορίσει τη δράση του ISIS με αεροπορικές επιδρομές και ενίσχυση των Πεσμεργκά (Κούρδων μαχητών), αλλά αυτό “δεν είναι αρκετό”.
Ο κ.  Victor Boștinaru περιέγραψε τη νέα μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους του Ε.Κ. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι “ποιο είναι το επόμενο βήμα και πως θα αντιμετωπίσουμε τώρα την απειλή του ISIS;” Δεν έχουμε ακόμα στρατηγική, παραδέχθηκε ο κ. Boștinaru. Πρώτα, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την περιοχή και να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα και ακολούθως να ετοιμαστούμε για το φαινόμενο της “τουριστικής τρομοκρατίας”, ενδεχομένως μετά τη διάλυση του ISIS. Σ΄ αυτό το περιβάλλον η Τουρκία “έχει υποχρέωση ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε να βοηθήσει στην άμυνα και στην αντιμετώπιση του ISIS και εμείς να βοηθήσουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης” που εκτυλίσσεται στα ανατολικά σύνορα της χώρας με το Ιράκ.
Για “μεταβατική περίοδο μετά τις αραβικές εξεγέρσεις” έκανε λόγο ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστος Ιακώβου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδάκης. Η μεγάλη δημογραφική έκρηξη των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική κρίση που προκάλεσε κύμα μετανάστευσης, οδήγησε στις εξεγέρσεις, σημείωσε ο κ. Ιακώβου.
“Όταν άρχισε η κρίση στη Συρία (οι δυτικές δυνάμεις) πίστεψαν σε γρήγορη ανατροπή του Άσσαντ και στην ενίσχυση των φιλοδυτικών δυνάμεων”, τόνισε ο εισηγητής. Αυτό όμως εξελίχθηκε σε “στρατηγικό λάθος της Δύσης”. Η μεγάλη διάρκεια του πολέμου “έδωσε την ευκαιρία στις δυνάμεις να οργανωθούν καλύτερα” και με “τη διάσπαση των ισλαμικών δυνάμεων” επανεμφανίστηκε η ISIS, η οποία είχε πρωτοδημιουργηθεί με την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά πολύ γρήγορα χάθηκε από το προσκήνιο.
Οι πυρήνες της πρώτης οργάνωσης αξιοποίησαν το νέο ασταθές περιβάλλον της περιοχής και προχώρησαν στη δυναμική αναγέννηση της οργάνωσης τους, στρέφοντας το πεδίο δράσης τους σε κουρδικές περιοχές του Βόρειου Ιράκ. Παρά το γεγονός ότι δημιούργησαν “εδαφική βάση ισχύος” εντούτοις, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, “δεν είναι μείζων απειλή για την περιοχή” και δεν έχει απαιτήσει πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πετρέλαιο ή – κυρίως – νερό. Το “νέο μεσανατολικό ζήτημα” που προκύπτει είναι η “διαχείριση του Κουρδικού κράτους”, το οποίο τείνει να εξελιχθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα της σύγχρονης εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.